Загреб: Остаје Титов трг, ал остаје и Шушак

Загребачки Трг маршала Тита, ипак, неће мијењати име – одлучио је Одбор за именовање насеља, улица и тргова Градске скупштине, једногласно одбивши приједлог иницијативе „Круг за трг“, Ректората Универзитета у Загребу и Хрватског хелсиншког одбора. Предсједник Одбора Марин Кнезовић, који је члан Социјалдемократске партије /СДП/, у образложењу је рекао да би мијењање имена било непримјерено, […]

петак, децембар 9, 2011 / 08:16

Загребачки Трг маршала Тита, ипак, неће мијењати име – одлучио је Одбор за именовање насеља, улица и тргова Градске скупштине, једногласно одбивши приједлог иницијативе „Круг за трг“, Ректората Универзитета у Загребу и Хрватског хелсиншког одбора.

Предсједник Одбора Марин Кнезовић, који је члан Социјалдемократске партије /СДП/, у образложењу је рекао да би мијењање имена било непримјерено, због Титовог доприноса сврставању Хрватске на антифашистичку страну у току Другог свјетског рата, јавља интернет портал Индекс.

Споменуто је и доношење Устава из 1974. године, којим су, у вријеме Титове владавине, створени темељи за успостављање самосталне Хрватске.

Кнезовић је напоменуо да набрајањем Титових заслуга не жели да умањи одговорност за комунистичке злочине у Другом свјетском рату, али је додао да име трга није мијењао чак ни ХДЗ, када је био на власти у Загребу и на државном нивоу.

Члан одбора Звонко Маковић подсјетио је на Титову улогу у супротстављању Стаљиновом режиму 1948. године и рекао да је Тита "због трагичних догађаја из 1945. године" погрешно називати ратним злочинцем.

Чланица одбора Ивана Млинар Хорват (СДП) истакла је да је истраживање интернет портала заграбанција и тв станице Јабука проведено на хиљаду испитаника показало да њих 57 посто жели Титов трг у граду, те да иницијатива за промјеном назива коју је потписало 500 угледника јест легитимна, али не и пресудна. Такође је навела како одбор има начелан став да се не мијењају називи па тако није подржао ни промјену назива Авеније Гојка ШушкаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *