За Београд прелази, за Приштину граница

На основу споразума који су делегације Приштине и Београда постигле у Бриселу, прелази између Косова и Србије, за Приштину представљају границе а за Београд административне прелазе, наводи се у споразуму о интегрисаном управљању границом/адмнистративним прелазима. "Једна страна прелазе прихвата као граничне а друга као административне", наводи се у фусноти текста споразума ИБМ – енглеској верзији […]

недеља, децембар 4, 2011 / 11:41

На основу споразума који су делегације Приштине и Београда постигле у Бриселу, прелази између Косова и Србије, за Приштину представљају границе а за Београд административне прелазе, наводи се у споразуму о интегрисаном управљању границом/адмнистративним прелазима.

"Једна страна прелазе прихвата као граничне а друга као административне", наводи се у фусноти текста споразума ИБМ – енглеској верзији споразума, коју је у суботу увече приштинским медијима прослиједила тзв “Влада Косова“.

Основ за споразум о интегрисаном управљању адмнистративним прелазима је Лисабонски уговор и чињеница да су обе стране дио агенде ЕУ за Западни Балкан, наводи се у уводу ИБМ споразума.

"Једино и искључиво у заједничким зонама прелаза ИБМ стране неће истицати симболе њихове заједничке јурисдикције", додаје се у споразуму.

У документу се наводи да ће се од обје стране тражити да постепено усагласе своје законодавство са ЕУ и посебно да остварују концепт ИБМ-а.

У циљу што успјешнијег и ефикаснијег процесирања, стране под руководством ЕУ ће остваривати концепт ИБМ-а, каже се у споразуму и додаје се да стране имају за циљ да постепено изграде заједничке и сигурне објекте у свим својим заједничким прелазима ИБМ-а.

"Ова сарадња ће пратити најбољу европску праксу које се и даље прогресивно развија од стране Европске комисије. Овај ће посао имати високи приоритет, пројекти ће се заједнички идентификовати и остварити у пракси најбрже могуће".

Заједнички интегрисани објекти, једини и сигурни ће бити постављени унутар "заједничке зоне прелаза ИБМ-а", који ће заједно бити назначени, на којима званичници сваке стране извршавају одређене контроле.

Аранжмани ће укључивати балансирано присуство у складу са потребама обеју страна у одговарајућим службама као што су Царина, Полиција, укључујући и питања као што су локација, природа пратећих објеката, радно вријеме и друго.

"У складу и током периода остваривања мандата на прелазима Јариње/ Рудница, Табавије/Брњак, ово присуство ће укључивати и присуство службеника Еулекса. Еулекс ће бити такође присутан и на прелазима Дхеу и Бардх/Кончуљ, Мердаре/Мердар, Мутивода/Мутиводе и Депце/Мучибаба".

У основи споразума ће бити јасне законске одговорности и задаци на основу законодавства на снази сваке стране.

"Заједничка трипартитна имплементирајућа група, предвођена ЕУ ће се формирати са циљем остваривања горе поменутог споразума што брже практично буде могуће. У том циљу ће се потписати технички протокол, ако буде потребно свака страна посебно са ЕУ имајући у виду различите ставове страна у вези са статусом. Импликације ових закључака ће се имати у виду у остваривању слободе кретања", наводи се у тексту.

У споразуму се такође истиче да овај документ не укључује ни једно опште или посебно питање које се односи на приходе и фискална питањаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *