Вукчевић: Спремни смо на уступање доказа

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да је оптимиста да ће бити потписан споразум о уступању доказа и кривичног гоњења Србије и БиХ, додајући да је српско тужилаштво спремно да уступи доказе за ратне злочине као и да препусти случајеве. Вукчевић је изјавио новинарима да је јучерашњи састанак радних група тужилаштва за […]

четвртак, април 7, 2011 / 17:21

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да је оптимиста да ће бити потписан споразум о уступању доказа и кривичног гоњења Србије и БиХ, додајући да је српско тужилаштво спремно да уступи доказе за ратне злочине као и да препусти случајеве.

Вукчевић је изјавио новинарима да је јучерашњи састанак радних група тужилаштва за ратне злочине Србије и Тужилаштва БиХ, који су предводили он и главни тужилац БиХ Милорад Барашин, био корак напријед ка потписивању споразума који ће омогућити размјену доказа у кривичним дјелима ратног злочина.

"Ту је ситуација врло деликатна и то су врло деликатни споразуми, али ја сам оптимиста. Тај споразум би подразумевао да не би више долазило до паралелних истрага и неспоразума као до сада", рекао је Вукчевић новинарима.

Он је навео да се приликом договарања о потписивању овог споразума не ради о томе да нека страна попусти, него се ради о прецизирању одређених ствари и усаглашавању ставова.

"Ми смо професионалци, тако да се врло брзо споразумевамо иако је ту ипак присутна политика", рекао је Вукчевић.

Он је навео да није важно гдје се суди, него како се суди и да сви они који су чинили ратне злочине буду кривично гоњени.

Вукчевић није желио да улази у детаље споразума, нити да говори о конкретним случајевима које би српско тужилаштво препустило Тужилаштву БиХ.

Он је подсјетио да је између Србије и Хрватске након пописивања сличног споразума ситуација чиста што се видјело и у случају хрватског ветерана Тихомира Пурде.

Вукчевић није желио да коментарише хапшење некадашњег начелника општине Требиње Божидара Вучуревића, наводећи да је то "ствар између Хрватске и БиХ".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *