Вукчевић: Поуздане информације српског тужилаштва о масовним гробницама

БЕОГРАД – Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да би у случају трговине људским органима на Косову требало да се провјери мјесто за које српско тужилаштво има поуздане информације да је масовна гробница, и да се та провјера уради пред заједничком или мјешовитом међународном комисијом. Вукчевић је за "Вечерње новости" рекао да […]

петак, април 22, 2011 / 06:10

БЕОГРАД – Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да би у случају трговине људским органима на Косову требало да се провјери мјесто за које српско тужилаштво има поуздане информације да је масовна гробница, и да се та провјера уради пред заједничком или мјешовитом међународном комисијом.

Вукчевић је за "Вечерње новости" рекао да Тужилаштво Србије има и друге аргументе у овом случају, на које нико добронамјеран не може да се оглуши, али да ће их изнијети онда када буде добило гаранцију да ће они бити правосудно валоризовани.

"Наглашавам да су на списку несталих и Албанци који су одбијали послушност командантима ОВК и њиховој политици. Решавањем случаја нестанка Срба на Косову или на северу Албаније успели бисмо да расветлимо судбину скоро свих несталих Срба са Косова и Метохије. Према ажурираним подацима, као нестала води се још 1 821 особа, међу којима је више од 540 Срба и других неалбанаца", прецизирао је Вукчевић.

Он је дан пошто је Савјет безбједности УН потврдио да је примио иницијативу Србије да одреди специјалног извјестиоца за случај "трговине људским органима", рекао да од УН очекује да се држе принципа правде за жртве и да буду ван утицаја политике.

"Све друго су детаљи око којих се лако договара када се донесе одлука о телу које ће спроводити истрагу", рекао је Вукчевић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *