ВРТЛОГ ЖИВОТА (AMERICAN BEAUTY)

Научнофантастични приручник за превазилажење кризе средњих година. Фантастичан из простог разлога, што се треба тргнути из сивила без икаквих наднаравних помагала. Искључиво снагом воље. Нешто као Борилачки клуб на личном плану. Требају га погледати они што им је до промјене, али им није до избијања зуба. Или изазивања револуције, порад заштите менталног здравља од насртаја […]

петак, септембар 30, 2011 / 07:23

Научнофантастични приручник за превазилажење кризе средњих година. Фантастичан из простог разлога, што се треба тргнути из сивила без икаквих наднаравних помагала. Искључиво снагом воље.

Нешто као Борилачки клуб на личном плану. Требају га погледати они што им је до промјене, али им није до избијања зуба. Или изазивања револуције, порад заштите менталног здравља од насртаја робних марки.

Америчка љепота је систем дубинске ироније. Човјек удари сина шаком, јер му је улазио у собу. Послије каже да је то за његово добро, а син одговори: Да, сер! Хвала што ме изводите на прави пут, сер.

Основна идеја је, да се у очима умирућег види љепота. Односно да се у предметним породицама, свакоме гади други члан у тренутку када је најсрећнији. Ти математички неспоразуми који доводе до трагедије, односно весело приповједање које подиже радни елан; чине овај филм мејнстримским. И његова су највећа вриједност. Обратити пажњу на призор аматерског снимка кесе у вртлогу. То је љепота!

Успут, јел’ ико мисли да лингвистичка мисао, која је смислила овај превод (умјесто Америчка љепота) – и најмање нормална?

 

(Редитељ: Сем Мендез; Улоге: Кевин Спејси, Анет Бенинг, Тора Бирч)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *