Вранкић: ФБиХ мора вратити паре РС од ПДВ

Предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање Драган Вранкић рекао је данас да ће Федерација БиХ морати да врати дио средстава Републици Српској која јој дугује од расподјеле прихода од ПДВ-а и да је то у потпуности у складу са правилницима УИО. Вранкић је нагласио да је на данашњој сједници формирана комисија која је задужена […]

уторак, март 22, 2011 / 16:09

Предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање Драган Вранкић рекао је данас да ће Федерација БиХ морати да врати дио средстава Републици Српској која јој дугује од расподјеле прихода од ПДВ-а и да је то у потпуности у складу са правилницима УИО.

Вранкић је нагласио да је на данашњој сједници формирана комисија која је задужена да до петка укрсти податке из једног и другог ентитета како би се донијела одлука о поравнању расподјеле и утврдили коефицијенти расподјеле за наредни период.

"Знате да већ дуго користимо старе коефицијенте па већ дуго времена долази до ових разлика у расподјели, односно мора се вршити поравнање", рекао је Вранкић новинарима у Бањалуци након сједнице Управног одбора УИО.

Он је нагласио да је данас задужена радна група да у року од 15 дана размотри техничке могућности набавке плавог дизела за пољопривреднике и начин да се спријечи евазија прихода и евентуална злоупотреба одлуке.

"Ми смо апсолутно опредијељени за то, али не бисмо жељели као што ни наши пољопривредници не би жељели да то сутра неко злоупотребљава па да долази до евазије", рекао је Вланкић и додао да и министарства пољопривреде треба да одраде свој дио посла, односно да направе регистре пољопривредника.

Коментаришући могућност увођења диференциране стопе ПДВ-а, Вранкић је рекао да су мишљења око тога подијељења, да се то користи више са социјалног аспекта, али да искуства из сусједних земаља показују супротно.

"Сви они који нама говоре да не дођемо у замку од двије стопе, још имају двије стопе. Знајући наше трговце, тржиште, нисмо се ни увјерили да двије стопе доводе до смањења цијена, а од наших стручњака очекујемо у наредном периоду квалитетну анализу да видимо да ли треба ићи у том смјеру", рекао је Вранкић.

Према његовим ријечима, БиХ треба да најприје иде ка примјени реформе у социјалном сектору па тек онда ка мијењању стопа ПДВ-а.

"Без обзира што се ради о првом кварталу, поруке које долазе са растом прихода су оптимистичне. Негдје око пет одсто имамо раст прихода више од планираног и то су за почетак добре поруке", рекао је Вранкић.

Он је нагласио да је на данас одржаној сједници било ријечи и о гранту у износу од два милиона евра које је УИО добила за техничко опремање.

На сједници Управног одбора УИО вршилац дужности директора ове институције Миро Џакула поднио је информацију о примопредаји дужности директора, а било је ријечи и о извјештају о раду Управе

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *