Воз из Добоја кренуо у 7.00 часова

Машиновође Жељезница Републике Српске /ЖРС/ јутрос су дошли на своја радна мјеста и први воз из Добоја кренуо је у 7.00 часова, јавио је извјештач Срне. Предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Александар Џомбић и представници машиновођа Жељезница РС договорили су синоћ у Бањалуци да престаје обустава рада машиновођа. Предсједник Додик је рекао да неће […]

четвртак, новембар 24, 2011 / 08:55

Машиновође Жељезница Републике Српске /ЖРС/ јутрос су дошли на своја радна мјеста и први воз из Добоја кренуо је у 7.00 часова, јавио је извјештач Срне.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Александар Џомбић и представници машиновођа Жељезница РС договорили су синоћ у Бањалуци да престаје обустава рада машиновођа.

Предсједник Додик је рекао да неће бити никаквог реваншизма према машиновођама, али да треба наставити процес утврђивања одговорности.

Он је додао да власт Српске свакоме гарантује да може, у складу са законом, да рачуна на сва права из радног односа.

"Постоји спремност да се сагледају сви реални проблеми Жељезница и да се нађу заједничка рјешења која ће довести до тога да фирма у будућности буде потпуно стабилна и да се одржи њена економска и пословна стабилност", истакао је Додик.

Премијер Џомбић рекао је да се састанак завршио договором о престанку незаконите обуставе рада, те да ће успостављањем жељезничког саобраћаја бити прекинуто наношење штете Жељезницама и привреди Српске.

"Најбитније у овом тренутку јесте да се машиновође врате на радне задатке и да елиминишемо потенцијалне губитке који би се могли стварати у будућем времену. Битно је да дијалогом рјешавамо све проблеме, не само машиновођа већ све проблеме Жељезница и потребу за њиховим реструктурисањем и очувањем континуитета пословања, јер је то од стратешког интереса за РС", истакао је Џомбић.

Он је навео да се ЖРС налазе у тешким финансијским проблемима, те да је Влада Српске спремна да се укључи у те проблеме, али да су им потребни саговорници.

Машиновође су у штрајку од 10. октобра, а њихов штрајк нанио је огромне штете компанији, али и привреди РС. Генерални директор "Жељезница РС" Драган Савановић раније је рекао да директна дневна штета прелази 50.000 марака само када је у питању смањен обим превоза, а процјене су да је компанију овај штрајк коштао више од два милиона КМ. Стање у компанији додатно отежава и губитак који у девет месеци ове године износи 15,6 милиона КМ.0 КОМЕНТАРА

  1. „потребу за њиховим реструктурисањем, истакао је Џомбић“
    Ево још једне приватизације у РС. У будућој фирми вучна средства ће купити тајкуни, па колико ће тад требати машиновођа? Једнопосјед ?! и одмах их је половина вишка. Толико их ће и добити отказ до тада. Гдје су им они што са аудијима дођоше у парк Младен Стојановић да им дају „подршку“ Машиновође, машиновође какви сте папци испали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *