Војводина лежи на мору гаса

Испод Војводине налази се Панонско море гаса вредног према реалним проценама неколико милијарди долара, али је највећи проблем до сада био како га извадити. Међутим, сва је прилика да ће и та мука ускоро бити решена, пише Дневник. Србија је енергетски зависна земља, поготово кад је реч о природном гасу, јер се око 90 одсто […]

уторак, мај 28, 2013 / 08:27

Испод Војводине налази се Панонско море гаса вредног према реалним проценама неколико милијарди долара, али је највећи проблем до сада био како га извадити.

Међутим, сва је прилика да ће и та мука ускоро бити решена, пише Дневник.

Србија је енергетски зависна земља, поготово кад је реч о природном гасу, јер се око 90 одсто потребних количина увози уз Русије. Да ли ће нове технологије бушења, као и веће улагање у истраживање и производњу гаса допринети већеој производњи, смањењу увоза овог енергента, што би значило и смањење енергетске зависности, тешко је рећи, али се може рећи да се у Нафтној иднустрији Србије истражује и повећава производња природног гаса.

Наиме, из НИС је саопштено да су применом нове технологије бушења откривена мала гасна лежишта у Банату, што ће допринети повећању производње гаса. Нова метода бушења бушотина малог пречника, слим хоул, први пут се примењује на овим просторима у сврху истраживања нафте и гаса, а пројекат је урађен у Научно-техничком центру НИС-а.

До сада су на подручју Војводине избушене две бушотине малог пречника, у околини Меленаца, код Зрењанина, које су потврдиле очекивања истраживача. Испитивањем једне од бушотина констатовано је постојање два мања гасна лежишта, а код друге бушотине су откривена три мала лежишта гаса, која се тренутно испитују. Користећи технологију слим хоул, НИС планира да до краја 2016. године отвори укупно око 25 бушотина.

Иначе, прошле године је у Србији, са 95 бушотина које су у експлоа тацији, произведено око 670 милиона кубних метара природног гаса. Процењене резерве гаса у Србији износе око 30 милијарди кубних метра, а могуће је да су и веће, што тек треба открити. Иако је, наравно, тешко прецизно рећи колика је вредност тих резерви, може се извести претпоствка. Наиме, уколико је набавна цена кубног метра гаса који се увози из Русије око 0,4 долара, испод површине земље лежи око 12 милијарди долара…Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *