Војни пуч у Зимбабвеу

Војска Зимбабвеа саопштила је да држи у притвору председника те земље Роберта Мугабеа и његову супругу Грејс, као и да обезбеђује владине зграде и патролира улицама престонице Харареа, преноси АП.

среда, новембар 15, 2017 / 08:47

Ројтерс, позивајући се на изворе из владе Зимбабвеа, наводи да војска тврди да је преузела власт у тој земљи како би искоренила криминалце који се налазе око председника Роберта Мугабеа и изазивају друштвене и економске патње држави.

Током ноћи се чуло неколико снажних експлозија у централним деловима Харереа, а њихов узрок се не зна.

Ухапшен је и зимбабвеански министар финансија Игнацијус Чомбо.

Наводи се да је Чомбо водећа фигура у такозваној „Г40“ фракцији владајуће странке ЗАНУ-ПФ, коју води Грејс Мугабе, супруга 93-годишњег председника која жели да га наследи.

Очевидац је рекао Ројтерсу да су војници и оклопна возила блокирали путеве који воде ка владиним зградама, парламенту и судовима у центру престонице Харареа, као и да је видео да становништво недалеко одатле стоји у редовима испред банака.

Војници су током ноћи заузели седиште државне телевизије ЗБЦ и према речима извора Ројтерса савладали неке од запослених, поручивши осталима да „не брину“ пошто су ту дошли само да би заштитили телевизију.

У међувремену, утицајни лидер ратних ветерана који су водили рат за независност Зимбабвеа Крис Муцванга позвао је данас Јужну Африку, друге државе југа Африке, као и Запад, да поново ступе у контакт са Зимбабвеом.

Агенција наводи да је Муцванга похвалио акцију коју је војска извела током ноћи као „исправљање стања које је водило у провалију“ и додао да ће војна управа обезбедити „боље пословно окружење“ након година мањка инвестиција и економског пропадања.

Мугабе – светски рекордер по дужини останка на власти

У јеку спекулација да ли је на помолу пуч у Зимбабвеу, на власти у тој земљи је већ 37 година Роберт Мугабе – светски рекордер по дужини владавине.

Прво је од 1980. био премијер, потом председник државе са најдужим стажом у Африци, а вероватно и у свету, али су га због начина владавине многи оптуживали за насилно гушење опозиције и уништавање земље.

Мугабе је рођен 21. фебруара 1924. године, а на власти у Зимбабвеу је од 1980. године – био је председник владе од 1980. до 1987, а од 1987. године постао је председник државе.

Пре две године, изабран је за председника Афричке уније, што је изазвало негодовање у афричким земљама.

Био је вођа организације Афрички национални савез Зимбабвеа, који се борио за слободу црног домородачког становништва у тадашњој Родезији.

Осим по чврстој руци у Зимбабвеу, познат је и по негативним ставовима на рачун западних земаља.

Свој политички успон Мугабе је започео 1960. године, када се придружио Националној демократској партији која је убрзо забрањена јер се супротстављала администрацији премијера Јана Смита.

Три године касније, напушта ту странку и придружује се Афричкој националној унији Зимбамбвеа (ЗАПУ), покрету који је настао на темељу марксистичког учења.

У периоду од 1964. до 1974. године био је у затвору.

Завршио је студије права и економије на Лондонском универзитету.

Када је Зимбабве стекао независност 1980. године Мугабе је постао премијер те земље, а након седам година и председник.

Упркос нарушеном здрављу, Мугабе је недавно изјавио да ће размишљати о повлачењу са места председника тек када напуни 100 година.

(РТС)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *