Воће треба садити у јесен

На Пољопривредном институту Републике Српске, као и у већини расадника, у понуди су квалитетне саднице воћа различитих сорти, а из Завода за воћарство препоручују пољопривредницима да садњу воћа обаве у јесењем периоду због низа предности. На Економији пољопривредног института у понуди су саднице јабуке (ајдаред, грени смит, златни делишес, гала, и јонаголд), шљиве (чачанска родна, […]

субота, децембар 3, 2011 / 11:34

На Пољопривредном институту Републике Српске, као и у већини расадника, у понуди су квалитетне саднице воћа различитих сорти, а из Завода за воћарство препоручују пољопривредницима да садњу воћа обаве у јесењем периоду због низа предности.

На Економији пољопривредног института у понуди су саднице јабуке (ајдаред, грени смит, златни делишес, гала, и јонаголд), шљиве (чачанска родна, чачанска љепотица, чачанска најбоља и стенлеј), брескве (спрингкрест, редхевен, ерли редхевен, фајет и маја), нектарине (индипенденс) и кајсије (мађарска најбоља).

Прије заснивања засада, односно саме садње, пољопривредни произвођачи би требало обавезно да изврше анализу плодности земљишта и, на основу препорука стручњака Института, ђубрење земљишта, а након тога да одраде дубоко орање.

Проблеми који прате садњу воћа ове јесени су недостатак влажности земљишта, што отежава квалитетно дубоко орање и припремање земљишта за садњу.

Због овакве ситуације и најава да се ни убудуће не очекују веће падавине, препорука произвођачима је да непосредно послије садње залију саднице са водом да би се постигла што боља повезаност жила са земљиштем и тиме осигурао бољи пријем садница, саопштено је из Завода за воћарство.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *