Влајки: Тајипе, два хришћанска народа у БиХ се не сматрају Босанцима

Кабинет потпредсједника Републике Српске Емила Влајкија поручио је турском премијеру Тајипу Ердогану да се два хришћанска народа у БиХ не сматрају „Босанцима“ и да његове амбиције на Балкану имају ограничења. Оштро протестујући због Ердоганове изјаве у којој БиХ искључиво ставља у контекст исламског свијета, Кабинет Емила Влајкија тврди да турски премијер народе у БиХ тврдњом […]

уторак, јун 14, 2011 / 14:24

Кабинет потпредсједника Републике Српске Емила Влајкија поручио је турском премијеру Тајипу Ердогану да се два хришћанска народа у БиХ не сматрају „Босанцима“ и да његове амбиције на Балкану имају ограничења.

Оштро протестујући због Ердоганове изјаве у којој БиХ искључиво ставља у контекст исламског свијета, Кабинет Емила Влајкија тврди да турски премијер народе у БиХ тврдњом да су сви "Босанци" вјерски изједначава са Либанцима, Сиријцима и Палестинцима.

То није коректно, ни дипломатски, ни етички, ни фактично, наводи се у саопштењу.

Из Влајкијевог кабинета напомињу да у БиХ живе три конститутивна народа, од којих су два хришћанска и који се ни на који начин не сматрају "Босанцима".

"Његове (Ердоганове) неприкривене амбиције за проширењем зелене транзверзале (Зетре) на Балкану има своје лимите којима неће помоћи ни садашња федерацијска нелегална власт ни терористичко-политички притисци на Хрвате у централној Босни", стоји у саопштењу.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган рекао је да ће Турска у будућности бити глас Блиског истока на Западу и да ће сви муслимани у БиХ, Либану, Сирији и Палестини профитирати од његове побједе на парламентарним изборима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *