Влајки: Дејтон два борба за територију БиХ

„Дејтон два“ је, практично, борба за територију, а то значи да цијела Федерација БиХ буде под контролом Бошњака и да учврсте позицију на њеном подручју, оцијенио је потпредсједник Републике Српске Емил Влајки.  "`Дејтон два` је измишљотина оних који би хтјели да БиХ буде унитарна и централизована у корист једног народа који се смтара већинским и […]

четвртак, април 7, 2011 / 14:15

„Дејтон два“ је, практично, борба за територију, а то значи да цијела Федерација БиХ буде под контролом Бошњака и да учврсте позицију на њеном подручју, оцијенио је потпредсједник Републике Српске Емил Влајки.

 "`Дејтон два` је измишљотина оних који би хтјели да БиХ буде унитарна и централизована у корист једног народа који се смтара већинским и који жели да све њему буде подређено", рекао је Влајки и додао да се све то ради са једним дијелом политичког естаблишмента САД.

Он истиче да је ова идеја више усмјерена на ФБиХ него на БиХ, јер "режисери" тог пројекта знају да Бошњаци не могу потчинити Српску, али желе да учврсте власт у Федерацији да би Хрвати стварно постали "њихово цвијеће или коров", те да манипулишу њима.

"Било би боље да се институционално проводи Дејтонски споразум, а то значи да Срби, Хрвати и Бошњаци уживају иста територијална, политичка, економска, културна и друга права у БиХ", оцијенио је Влајки.

Он је изразио наду да се хрватски народ неће покорити и да ће створити заједницу која ће имати своја правила понашања у складу са изворним Дејтонским споразумом.

Лидер СДП-а БиХ Златко Лагумџија изразио је у Вашингтону спремност да до краја године буде организован "Дејтон 2", као међународна конференција на којој би међународна заједница изашла са конкретним приједлогом побољшног уставног оквира који би омогућио да БиХ, као функцинална држава, испуни задате циљеве до краја 2014. годинеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *