Владика Иринеј: СПЦ одбила да подржи Титову кандидатуру за Нобела

Данас нема сукоба државе и цркве, већ само покушаја злоупотребе актуелне ситуације за стварање вештачког проблема Српска православна црква својевремено је одбила да подржи кандидатуру Јосипа Броза Тита за Нобелову награду за мир. Због тога је доживотни председник СФРЈ заувек прекинуо сусрете са црквеним врхом. Овај до сада мало познати детаљ из новије историје појаснио […]

четвртак, мај 9, 2013 / 09:14

Данас нема сукоба државе и цркве, већ само покушаја злоупотребе актуелне ситуације за стварање вештачког проблема

Српска православна црква својевремено је одбила да подржи кандидатуру Јосипа Броза Тита за Нобелову награду за мир. Због тога је доживотни председник СФРЈ заувек прекинуо сусрете са црквеним врхом. Овај до сада мало познати детаљ из новије историје појаснио је портпарол СПЦ владика бачки Иринеј, на јучерашњој дебати „Држава и црква – секуларна и верска толеранција”.

Владика Иринеј је открио како је после кандидатуре Тита за Нобелову наградуу СПЦ са одређеног места дошла порука да држава и Тито очекују подршку СПЦ тој кандидатури.

Према речима Иринеја, тадашња власт је била веома заинтересована за ту подршку па је била спремна и да штошта обећа Цркви –чак и изградњу Храма Светог Саве.

– Сабор СПЦ ту тему није разматрао на редовном заседању, а резултат су били разни појачани притисци. После тога, Тито се више никада није састао са врхом Цркве – казао је Иринеј.

– Уверен сам да је у нашем друштву свима јасно – да нема могућности да се изврши притисак на Цркву, нити Црква може да врши притисак на било кога. Црква је ту да сведочи и да се бави општим добром и ништа више и ништа мање од тога – оценио је владика Иринеј.

Да не постоји сукоб државе и Цркве – већ само различити ставови о одређеним питањима и покушаји злоупотребе актуелне ситуације за стварање вештачког сукоба, сложили су се и остали учесници Танјугове трибине.

– Нема места стварању фаме о сукобу Цркве и државе јер то није тачно нити је умесно– што су, казао је, потврдили и председник Србије Томислав Николићи патријарх Иринеј. Црква је јасно изнела свој став о Косову, без претензије да сама одлучује, већ одлучују они који су за то изабрани – нагласио јеИринеј. Он је истакао да званична тела СПЦ неће учествовати ни у каквом организовању демонстрација поводом потписивања Бриселског споразума Београда и Приштине, али да неће ни забрањивати било чије учешће.

Државни секретар у МУП-у Владимир Божовић је истакао да држава неће дозволити злоупотребу актуелне ситуације за стварање вештачког сукоба између Цркве и државе, јер – сукоба нема. Помоћник директора владине Канцеларије за вере Драган Новаковић слаже се да нема места за извођење закључка о неспоразумима и сукобима државе и цркве.

Професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду Зорица Кубурић указала је да однос Цркве и државе одређује и правац изјашњавања људи о томе да ли су верници или атеисти.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *