Влада укинула неке студијске програме

У академској 2011/2012. години на јавним високошколским установама у РС предвиђено је да у прву годину студија првог циклуса буде уписан укупно 5.341 редовни студент. Уписном политиком коју је Влада РС данас разматрала и одлуком о броју редовних студената који се уписују, а коју је усвојила, предвиђено је да се за наредну академску годину не […]

среда, март 30, 2011 / 17:58

У академској 2011/2012. години на јавним високошколским установама у РС предвиђено је да у прву годину студија првог циклуса буде уписан укупно 5.341 редовни студент.

Уписном политиком коју је Влада РС данас разматрала и одлуком о броју редовних студената који се уписују, а коју је усвојила, предвиђено је да се за наредну академску годину не уписују студенти на студијске програме разредне наставе – одјељење у Дервенти и у Источном Сарајеву, италијанског и српског језика и књижевности у Бањалуци, два смјера на Машинском факултету у Бањалуци, те физичког васпитања – наставнички смјер и географије – наставнички смјер и у Бањалуци и у Источном Сарајеву.

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић рекао је да ће, за разлику од прошлих година, овај пут уписне квоте бити испоштоване, те да ће рестриктивну уписну политику Влада РС примијенити и у случају приватних високошколских установа на истим студијским програмима, као и на јавним високошколским установама.

"Ако гледамо укупну бројку свршених средњошколаца са четворогодишњим школовањем што је база за могућност уписа на факултете, чињеница је да нудимо мјеста за 60 одсто те популације. У развијеним земљама сматра се да је веома добар проценат уколико се упише 40 одсто од свршених средњошколаца", рекао је Касиповић.

Он је нагласио, да је Влада РС разматрала и информацију о дефицитарним студијским програмима, те да сматра да у овом тренутку нарочиту пажњу треба обратити на математику и физику.

Начелник Одјељења за високо образовање у ресорном Министарству Биљана Војводић рекла је да је приликом креирања уписне политике Министарство узимало у обзир Стратегију развоја образовања у РС, податке Завода за запошљавање РС, Привредне коморе РС, податке о ученицима који завршавају четворогодишњу средњу школу, податке о неверификованом наставном кадру, податке о старосној структури наставника, као и податке о цијени појединих студијских програма, те број студената који тренутно студирају на појединим студијским програмима.

Она је додала да ће, осим обустављања уписа студената на појединим студијским програмима, број студената бити смањен и на другим студијским програмима, посебно на праву и економији.

"Сасвим је извјесно да поједини наставници неће имати прилику да се запосле у наредних десет до 15 година и због тога је таква уписна политика која предвиђа или смањење појединих квота или неуписивање на поједине студијске програме", рекла је Војводићева, и додала, да се то посебно односи на наставнике географије и физичког васпитања.

Приједлог броја ванредних студената за упис у школској 2011/2012. години, јавне високошколске установе дужне су да доставе Влади РС до 30. априла, након чега би по студијским програмима у зависности од предложеног броја и испуњених услова Влада РС одобрила упис и ових студената.

Од укупног броја студената за упис у прву годину студија првог циклуса у академској 2011/2012. години на Универзитету у Бањалуци предвиђено је да буде уписан 2.581 студент, на универзитету у Источном Сарајеву 2.430, на Богословском факултету у Фочи 150, на Високој медицинској школи у Приједору 120 и Високој школи хотелијерства и туризма у Требињу 60 студената.

Детаљније информације о броју редовних студената који се уписују у прву годину студија првог циклуса у академској 2011/2012. години на јавним високошколским установама у РС, заинтересовани могу погледати на интернет страници www.eobrazovanje.com.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *