Влада смањује плате буџетлијама за пет одсто

Министарство финансија РС предложило је смањење плата свим буџетским корисницима у 2012. години од пет и десет одсто. То је био разлог због којег су представници Савеза синдиката РС напустили јучерашњи састанак с представницима Владе РС у вези са буџетом и економском политиком РС за наредну годину. По сазнањима „ЕуроБлица“, Влада РС намјерава да предложи […]

петак, новембар 11, 2011 / 09:07

Министарство финансија РС предложило је смањење плата свим буџетским корисницима у 2012. години од пет и десет одсто. То је био разлог због којег су представници Савеза синдиката РС напустили јучерашњи састанак с представницима Владе РС у вези са буџетом и економском политиком РС за наредну годину.

По сазнањима „ЕуроБлица“, Влада РС намјерава да предложи буџет РС за наредну годину у износу од око 1,8 милијарди КМ, што је за 50 милиона марака више у односу на ребалансирани буџез за ову годину.

Потпредсједник Савеза синдиката Душко Јандрић рекао је да представницима синидиката нису представљени документи буџета и економске политике, него да их је министар финансија Зоран Тегелтија само обавјестио о намјерама Владе за наредну буџетску годину.

Џомбић: Нисмо презадужени

Џомбић тврди да Српска није презадужена и да не постоји бојазан да неће моћи да враћа своје кредите. У овом тренутку РС је, како каже, задужена 3,6 милијарди КМ, а БДП је око 8,3 милијарде.

– То је негде око 44 одсто БДП – додао је Џомбић.

Према његовим ријечима, Српска за сервисирање дуга тренутно уздваја око 200 милиона КМ.

– То ће 2013, 2014. и 2015. године бити негдје око 400 милиона КМ, јер тада долази на отплату 300 милиона КМ које смо добили од ММФ – навео је Џомбић.

– Предлажу смањење плата, између осталог, због сервисирања спољног дуга. Претпостављамо и да хоће да узму дио од плата буџетских корисника и да пребаце социјалним категоријама, попут борачких – навео је Јандрић.

Он је додао да је став Синдиката за привреду о документу економска политика за 2012. тај да о њему не могу разговарати јер су га добили сувише касно, тек један сат прије састанка.

Потпредсједник Савеза синдиката за привреду Миле Рибић рекао је да су синдикалци јуче дошли на позив министра финансија, а да до самог састанка нису имали прилику да се упознају с документима о којима се разговарало.

– У Савезу синдиката ћемо се одредити о овим документима, али морамо имати времена за то, јер се ради о врло крупним питањима као што је буџет и економска политика, којима се у извјесном смислу одређује и судбина запослених у привреди – рекао је Рибић.

Он је нагласио да није сигуран да ли ће представници синдиката присуствовати сједници Економско-социјалног савета Српске која је требало да буде одржана синоћ у 19 часова, јер сматрају да је синдикалцима и послодавцима требало дати времена да размотре документе како би могли да дају своје виђење.

На састанку с представницима Владе данас су у Бањалуци били и представници Уније удружења послодаваца РС.

Предсједник уније Ранко Милић каже да послодавци сматрају да нема потребе за толиком журбом, јер сви социјални партнери треба прво детаљно да размотре предвиђени буџет и економску политику.

– У сваком случају, биће времена за сугестије и примједбе током јавних расправа о економској политици – навео је Милић.

Он је рекао да су послодавци сумњичави око предвиђеног буџета од око 1,8 милијарди марака, јер сматрају да је немогуће да привреда буде снажнија током наредне године.

Представници Министарства финансија РС јуче се нису оглашавали о предвиђеном буџету и економској политици за наредну годину. Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да ће ова два стратешка документа бити данас упућена у скупштинску процедуру.

Премијер РС Александар Џомбић изјавио је недавно да не искључује могућност смањења плата буџетским корисницима за наредну годину.

– Све аргументе отворено ћемо презентовати социјалним партнерима и разговарати о томе шта треба да се уради, а све са циљем да донесемо одлуку која је најбоља за РС – навео је Џомбић.

Он је рекао да Влада РС сада улази у један период кад ће водити јавне расправе у Привредној комори и са социјалним партнерима, као и да ће анализирати све позиције за следећу годину.

– Све позиције су подложне додатним договорима и покушаћемо да направимо уштеде гдје год је то могуће. Све позиције биће разматране са социјалним партнерима, укључујући и плате – поручио је Џомбић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *