Влада РС: Нова политика за дјецу

БАЊА ЛУКА – Институције Републике Српске ће у наредних пет година интензивно радити на унапређењу рада у сектору просвјете, здравства, те породичне и дјечије заштите, како би се остварили највиши стандарди и услови за одрастање дјеце, предвиђено је документом Политике унапређења раног раста и развоја дјеце у Српској за период 2011- 2016. година. У Приједлогу […]

субота, март 26, 2011 / 13:28

БАЊА ЛУКА – Институције Републике Српске ће у наредних пет година интензивно радити на унапређењу рада у сектору просвјете, здравства, те породичне и дјечије заштите, како би се остварили највиши стандарди и услови за одрастање дјеце, предвиђено је документом Политике унапређења раног раста и развоја дјеце у Српској за период 2011- 2016. година.

У Приједлогу овог документа, који је усвојила Влада РС, наводи се да ће приоритети у дјеловању бити јачање породице кроз подстицање одговорног и здравог родитељства, континуирано едуковање професионалаца, родитеља и јавности о значају раног раста и развоја дјеце, те унапређивање квалитета услуга у областима здравља, васпитања, образовања и социјалне заштите.

Политиком је предвиђено припремање и провођење интегративних програма који ће бити усмјерени на различите популационе групе, укључујући младе, будуће родитеље, труднице и породице са дјецом, као и унапређивање система откривања, хабилитације и рехабилитације дјеце са посебним потребама.

Институције ће обезбиједити и јачање интегрисаног приступа у сектору просвјете, здравства, социјалне и породичне заштите кроз јачање интерсекторске сарадње, те пружање услуга усмјерених на индивидуалне потребе и избор корисника.

Принципи којима ће се Влада руководити у остварењу циљева Политике су остварење најбољег интереса дјетета, принцип недискриминације, индивидуалног приступа, принцип учешћа корисника, усклађеност интервенција са развојним потребама дјетета, те принцип интерсекторалности и мултидисциплинарности.

Иако је у РС остварен значајан напредак у областима здравствене, васпитно-образовне, социјалне, породичне и дјечије заштите, економски опоравак је спор, а социокултуролошке промјене довеле су до већих захтјева становништва у овим областима, али и до нарушавања структуре породице и растућег ризичног понашања, наводи се у овом документу.

Полазна тачка за детаљне анализе демографских показатеља и постављање квалитетних темеља популационе политике биће попис становништва.

Европска унија је, као дио Лисабонске агенде, поставила циљ да има водећу "економију базирану на знању". Да би достигла овај циљ, она мора развити "људски капитал", што захтијева инвестирање у рани раст и развој дјеце у области здравља, васпитања, образовања, социјалне, породичне и дјечје заштите.

Овакав циљ се наставља и стратегијом "Европа до 2020.", а биће и дио Стратегије Свјетске здравствене организације "Европска политика здравља – Здравље 2020", чија је израда у току

 0 КОМЕНТАРА

  1. Нек нам је Бог упомоћ, са оваквим мјерама и оваквом владом, свако ко се одлучи на рађање дјетета сноси одговорност јер је тиме направио социјални случај за наредних 25 година, а можда и више…
    Не знам у чему се огледа тај „..је у РС остварен значајан напредак у областима здравствене, васпитно-образовне, социјалне, породичне и дјечије заштите, ..“ у чему је то изражено? у порасту наталитета?x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *