Влада РС: Бања Лука одређује трасе саобраћајница, не Сарајево

Влада Републике Српске осуђује наступ представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ због поновног покушаја кршења уставних надлежности БиХ, подривања и дерогирања институција Републике Српске и дезинформисања грађана и привредника у БиХ.

четвртак, октобар 26, 2017 / 16:00

Поводом приједлога да се на дневни ред Парламентарне скупштине БиХ стави разматрање Декларације о траси аутопута Сарајево – Београд, а коју је предложио посланик Младен Босић, подсјећамо да је у складу са Дејтонским споразумом, Уставом БиХ и Уставом Републике Српске, саобраћајна инфраструктура у надлежности ентитета, те да је недопустиво свако мијешање других нивоа власти у искључиву надлежност ентитета.

Поштујући интересе јединица локалне самоуправе и свих грађана Републике Српске, Република Српска је својим стратешким документима и Просторним планом Републике Српске предвидјела изградњу мреже аутопутева и брзих путева кроз Републику Српску, те од свих нивоа власти у БиХ тражимо да поштују акте које је донијела Народна скупштина Републике Српске.

Подсјећамо да је листом приоритета који су саставни дио Оквирне транспортне стратегије БиХ предвиђена изградња брзог пута на траси Источно Сарајево – Соколац – Рогатица – Устипрача – Вишеград – граница Републике Србије, као и изградња аутопута Добој – Вукосавље – Брчко – Бијељина – граница са Републиком Србијом.

Предложена траса будућег аутопута Сарајево – Београд преко Тузле, Брчког и Бијељине дио је стратешких докумената које је донијела Федерација БиХ, те је нејасно зашто поједини представници јединица локалне самоуправе из Републике Српске подржавају акте другог ентитета када су територије њихових општина обухваћене стратешким документима Републике Српске.

Подсјећамо, на недавно одржаном састанку предсједника Републике Србије и Турске, речено је да би контактна тачка овог аутопута који повезује двије земље била Котроман. Република Српска је опредијељена да се овим аутопутем повежу Источно Сарајево и Вишеград, док ће изградњом аутопута Брчко – Бијељина – граница са Србијом и овај дио Републике Српске бити повезан аутопутем са Србијом. Спремност Србије да помогне у повезивању Републике Српске и Србије на овај начин, истакао је и предсједник Александар Вучић у неколико наврата.

У циљу изналажења најбољег рјешења, Министарство комуникација и транспорта БиХ формирало је експертску радну групу коју чине стручњаци ентитетских министарстава саобраћаја и Министарства комуникација и транспорта БиХ, а чији је задатак да изанализира и ентитетским премијерима и предсједавајућем Савјета министара БиХ предложи најбољу варијанту за брзи пут Сарајево – Београд. Састанак ове радне групе планиран је за идућу седмицу.

Акт који је предложио Младен Босић нема упориште у уставу и није прихватљив за Републику Српску.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *