Влада најавила ревизију рада свих агенција

За рад 11 агенција, колико их има у РС, Влада РС издвоји укупно 71.175.323 КМ, од чега на плате запослених у тим агенцијама оде 4.104.500 КМ. Ако од тог укупног износа изузмемо 60 милиона КМ буџета од Агенције за аграрна плаћања, која служе за субвенције пољопривреди, дођемо до податка да за плате у агенцијама у […]

уторак, децембар 6, 2011 / 11:45

За рад 11 агенција, колико их има у РС, Влада РС издвоји укупно 71.175.323 КМ, од чега на плате запослених у тим агенцијама оде 4.104.500 КМ.

Ако од тог укупног износа изузмемо 60 милиона КМ буџета од Агенције за аграрна плаћања, која служе за субвенције пољопривреди, дођемо до податка да за плате у агенцијама у РС оде више од 40 одсто средстава.

Поред тога, од 927.000 КМ, колики је буџет Агенције за узгој и селекцију у сточарству, на плате оде скоро 90 одсто, или 820.000 КМ. Готово иста ситуација је и с Агенцијом за пружање стручних услуга у пољопривреди, чији је буџет 806.000 КМ, док за плате запослених у тој агенцији буде издвојено 674.000 КМ.

Управо због ових показатеља, односно чињенице да у РС постоје агенције које средства углавном троше на плате запослених, а да се резултати њиховог рада не виде у јавности, Влада РС најавила је ревизију свих агенција.

Након јавне расправе о Нацрту буџета РС и Економске политике за 2012. годину, на којој су учестововали Савез синдиката РС и Влада РС, договорено је да се изврши ревизија свих постојећих агенција, гдје се, по мишљењу Ранке Мишић, предсједника Савеза синдиката РС, може наћи више новца за социјална давања.

Мишићева је јуче истакла да нико није против агенција већ да једноставно јавности треба показати резултате њиховог рада, јер се они не виде, а са друге стране троше огроман новац.

“Поједине агенције за свој рад не одговарају никоме. Нисмо против свих агенција, али већина њих може да се врати под окриље министарстава која су их и основала и да се на тај начин уштеди новац. Ако неко мисли да гријешимо нека изађе у јавност и покаже резултате рада тих агенција јер ми их не видимо”, казала је Мишићева.

Она наглашава да постоје агенције које 90 одсто средстава троше на плате те да њиховом ревизијом може бити пронађен новац који би био усмјерен на социјална давања или за раднике “опљачкане у процесу приватизације”.

“Гдје год уочимо неефикасност агенција, ићи ћемо на укидање, а њихов рад ће преузети министарства. На тај начин можемо доћи до смањења трошкова, не само за плате, него и за све оно што вуче једно радно мјесто”, казао је у прошли петак Александар Џомбић, премијер РС, након јавне расправе о Нацрту буџета РС и Економске политике РС за наредну годину.

Према незваничним информацијама, међу првим агенцијама које би се могле наћи на удару су агенције које је основало Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, и то Агенција за шуме, Агенција за узгој и селекцију у сточарству, Агенција за аграрна плаћања и Агенција за пружање стручних услуга у пољопривреди. Поред наведених агенција, ово министарство је надлежно и за двије агенције за воде обласног слива ријеке Саве и Требишњице, које годишње укупно потроше око 6,3 милиона КМ.

Младен Стојановић, директор Агенције за узгој и селекцију у сточарству РС, каже да је чињеница да они потроше око 90 одсто буџета за плате 48 запослених, али је исто тако чињеница да је њихов буџет мален за материјалне трошкове.

“Треба нам више средстава како бисмо били на терену у директном контакту с пољопривредним произвођачима”, истиче Стојановић.

Он наводи да су резултати рада ове агенције у 2011. години ажурирани регистар пољопривредних произвођача, урађена контрола производа и остварене везе с удружењима.

На питање да ли мисли да се агенција на чијем је челу треба “утопити” у Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Стојановић каже да је то дискутабилно питање.

Агенција Буџет (КМ) Трошкови за плате (КМ)

За воде обласног слива ријеке Саве 5.797.700                      1.041.400

За узгој и селекцију у сточарству 927.000                                  820.000

За пружање стручних услуга у пољопривреди 806.000         674.000

За аграрна плаћања 60.718.000                                                 550.000

За државну управу 623.000                                                           416.000

За шуме 571.000                                                                               413.000

За управљање одузетом имовином 578.000                           347.000

За воде обласног слива ријеке Требишњице 594.000           174.000

За безбједност саобраћаја 143.700                                            106.000

Напомена: Поред ових девет засебних агенција, у РС имају још двије агенције које се финансирају од гранта надлежног министарства и то Агенција за мирно рјешавање радних спорова, која потроши 340.000 КМ, и Агенција за развој малих и средњих предузећа, чији је буџет 700.000 КМ.0 КОМЕНТАРА

  1. Samo oni koji imaju zle namjere , a to vlada jeste, su mogli da formiraju ove agencije -nemani. Da su pare od agencija za rijeke uložili u nasipe u vodoplavnim područjima prošlogodišnje štete od poplava bile bi male, ili nikakve. Zlotvori su zaposlili svoje štakore i šeta se niakada ne može nadoknaditi, niti ublažiti. A, tako i sa ostalim agencijama. Najviše ih ima u ministarstvu za poljoprivredu što je očigledno da je vladajuća hobotnica počela demontiranje i uništavanje RS od sela i seljaka. Nažalost uspjeli su, sela su ostala bez seljaka. Nekidan sam išao na sahranu u jedno selo. Selo pusto, kuće napuštene, njive zatrnjene, . Ljude dovoze u njihova sela da ih sahrane jer su troškovi sahrane na seoskom groblju jeftiniji.
    U selima u kojima još ima poneko bijeda i sirotinja. Umjesto da ulažemo u selo, ulažemo u agencije . Bravo, džomba! Neprevaziđen si rušitelj i uništitelj svega što smo imali , i što nam je ostalo.

  2. Ако је нешто позитивно у томе кад наступи криза,то је да се одбијају сви непотребни издаци.Надам се да се овде неће стати,већ да је време да се обрачунају са нерационалним издацима!

  3. A, kada su bili bigeru racionalni izdaci? Kada smo imali više pa više krali. Sada nema ništa, pa nemaju više šta da kradu. Sada im ti biguj kaveze sa samice, ali jeftinije za nas su komadi užeta i bandere.
    Bigeru, opet nisi oprao ruke,a firer imao sraćku. Sapunom trljaj dobro ruke, zbog bigerčeta.

  4. За безбједност саобраћаја 143.700 106.000

    Ово је за но комент, саобраћај нам је руски рулет, путеви су зона сумрака, а постоји нешто што се зове агенција за БЕЗБЈЕДНОСТ саобраћаја??x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *