Влада и Глас: СНСД најпопуларнији, многи не би ни гласали

Као што смо и очекивали, Глас Српске је данас објавио резултате још једног истраживања, које је Влада РС платила овом дневном листу 210.000 КМ. Овај пут, ријеч је о популарности домаћих политичких партија. Највише гласова опредијељених бирача на парламентарним изборима у Републици Српској (РС), уколико би они били одржани идуће недјеље, добио би СНСД 55 […]

петак, новембар 25, 2011 / 10:14

Као што смо и очекивали, Глас Српске је данас објавио резултате још једног истраживања, које је Влада РС платила овом дневном листу 210.000 КМ. Овај пут, ријеч је о популарности домаћих политичких партија.

Највише гласова опредијељених бирача на парламентарним изборима у Републици Српској (РС), уколико би они били одржани идуће недјеље, добио би СНСД 55 одсто, резултати истраживања јавног мњења које је за наручиоце радила агенција "Ипсос Стратеџик маркетинг".

Према резултатима истраживања, које је ова агенција урадила од 7. до 14. новембра за "Глас Српске", међу 48 одсто опредијељених грађана, њих 19 одсто гласало би за СДС, по четири одсто би добили СП, ДНС и ДП, док ПДП има три процента подршке опредијељених грађана.

За СРС РС гласало би два одсто, док би по један проценат гласова опредијељених бирача добили СРС "Др Војислав Шешељ", Нова социјалистичка партија и Народна демократска странка.

Сигурност и неодлучност

Резултати истраживања показују да су опредијељени бирачи веома сигурни да би гласали за странку за коју су се већ изјаснили. Мишљење не би промијенило 82 одсто грађана, док у своју одлуку није сигурно њих 18 одсто.

Резултати истраживања показују да велики проценат грађана РС не зна за кога би гласао и да значајан број њих не би изашао на изборе. Неодлучност у погледу избора странке којој би дали повјерење исказало је 26 одсто грађана, док 20 одсто њих не би гласало. Одговор на питање за кога ће гласати одбило је да да шест одсто грађана.

За СНСД би гласало 27 одсто укупне популације, а друга је СДС којој би подршку дало девет процената грађана. У укупној популацији ПДП би добила подршку три одсто грађана, док би за СП, ДНС, ДП и СДП БиХ гласало по два одсто грађана, а СРС РС и СДА подржало би по један одсто гласача.

Избори нису близу, а много је неодлучних

Истраживачки консултант агенције "Ипсос Стратеџик маркетинг" Соња Станчић појашњава да је код рејтинга политичких партија потребан опрез у доношењу закључака јер је висок проценат неопредијељених бирача, који су се изјаснили да не би гласали и оних који нису одговорили на то питање.

– То је и разумљиво јер, са једне стране, грађани у овом тренутку не размишљају о изборима који су за њих релативно далеко, док су, са друге стране, много више заокупљени својим егзистенцијалним питањима, незапосленошћу, лошим стандардом и другим проблемима – истакла је Станчићева.

Она је казала да се прије може говорити о правцу у којем размишљају грађани него о томе да би резултат заиста тако изгледао, јер су избори релативно далеко. Политичке парије не би требало да изгубе из вида неодлучне гласаче, јер они представљају значајан гласачки потенцијал, вјероватно ће изаћи на идуће изборе, а њихови гласови могу да буду посебно значајни за мање политичке партије – сматра Станчићева.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Ovoj propagandi pozavidio bi i Gebels. Čestitam Vasiću! Monstrumi jedni, otimate gladnom narodu i poslednji zalogaj iz usta da bi izfabrikovali ogavne laži. Živjeti ma muci narodnoj, na krvi i kostima junaka koji dadoše živote za RS neće vam , niti ikome vašem donijeti dobra.

 2. Кад би ово по анкети било тачно, ни једну ружну ријеч не бих написао никад, похвалио бих тај опште народни мазохизам без икакве гриже савјести, исто као што и додик опљачканим парама купује себи мирну савјест овим анкетама, кад га буду питали што си сјебо свој народ рећи ће, сами су тражили, иначе не бих ја!

  Нажалост, ове анкете нису тачне и тад ми је жао беспомоћног народа.

 3. „по четири одсто би добили СП, ДНС и ДП, док ПДП има три процента подршке опредијељених грађана.“

  Заиста се дивим аналитичарима истраживања, у наслову је дијаграм на основу ког се види да СП,ДНС, ДП имају ДВА процента, а у тексту стоји четири…

 4. И ово ме подсјећа на ону кампанју и хвалоспјевку ,,Љепша Српска … Боља српска“, а овамо катастроха и све у к…у, али има и она ,,можеш како хоћеш али не можеш колико докле хоћеш“!Најгоре је кад човијек сам себе (свијесно)лаже.

 5. Можда јесу мало ушминкали, али анкета је реална. Скоро су одржани избори за начелника општине Мркоњић Град и у све и једној заједници је убједљиво тријумфовао кандидат СНСД-а.
  Мислите да се нешто драматично промјенило од тада?

 6. Slažem se sa drazen-om ….. Ma koliko mi željeli i očekivali neke promjene , čini mi se da do toga neće doći. Dovoljno je da vođa izjavi kako on čuva Srpsku i osigurao je pobjedu na izborima.

 7. Што би рекао Казо у Битангама и принцезама, „будимо реални“, колико год ови плаћали и имитирали Гебелса, анкета би по мени била врло реална, стварно није тешко бити нај…… поред недефинисаног СДС-а, искомпромитованог ПДП-а, понекад, нажалост несхваћеног Чавића, а ове остале стварно није вриједно спомињати.
  Е у томе је трагедија нашег друштва.

 8. Serjal Velikog brata traje. Sada zove učesnike serijala u ispovjedaonicu u Italiju. Razgovori u četri oka, dogovori, ugovori, ucjenjivanja, pogodbe , naredbe, razgovori po grupama, tajne sobe i sastanci, prijetnje sa izbacivanjem. Kada će koji učesnik bit izbačen, a kada će ući novi učesnik, i ko će to biti odrediće veliki brat.
  Naivni štancaju SMS-ove i glasaju misleći da od njihovih glasova stvarno zavisi ko će biti pobjednik..
  Tako ni od naših glasova ne zavisi ništa. Bilbordi,kampanje, glasanje…laža paralaža.
  Međutim, pobjednik ( zapravo izabranik velikog brata)može da zaštiti svoj narod tako da pravednije dijeli ono što ima u kući , da ne bude suroviji od fašista koji su ga doveli, kao ovaj sadašnji firer.

 9. Илузорно је очекивати чудо од анкете у једној потпуно приватизованој држави, страначкој прћији, РС смо сами себи укинули, а добили смо милокрад$снсд кентаура.

 10. А неко кука на комунизам. Једна партија и ајмо, нема замајавања са „демократијом“, крало се и тад ал је остајало и да претекне за народ. Данас зинула и ала и врана, све паразит да паразита.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *