Влада Хрватске суфинансира трошкове оптужених у Хагу

Влада Хрватске је донела одлуку да ће сносити део трошкова оптуженима за ратне злочине који се налазе у хашком притвору до правоснажности пресуде. Одлуком су обухваћени трошкови пута и смештаја за највише три члана њихове уже породице приликом посете, и то једном месечно. Министар правосуђа Орсат Миљенић рекао је на седници владе да право на […]

петак, октобар 12, 2012 / 07:54

Влада Хрватске је донела одлуку да ће сносити део трошкова оптуженима за ратне злочине који се налазе у хашком притвору до правоснажности пресуде.

Одлуком су обухваћени трошкови пута и смештаја за највише три члана њихове уже породице приликом посете, и то једном месечно.

Министар правосуђа Орсат Миљенић рекао је на седници владе да право на суфинансирање трошкова имају само они који нису правоснажно осуђени, док ће правоснажно осуђени имати право на хуманитарну помоћ. То значи да ће се члановима породица правоснажно осуђених моћи исплатити помоћ за финансирање посета осуђенику, на основу њиховог посебног захтева.

Према писању хрватских медија, 2004. је на затвореном делу седнице владе донета одлука по којој су хашки притвореници, али и правоснажно осуђени, месечно имали право на 500 евра.

Иако су поједини медији спекулисали да је џепарац од 500 евра добијао хашки оптуженик генерал Анте Готовина, његов пријатељ Жељко Дилбер из Хрватске демократске заједнице данас је демантовао такве информације.

Он је, како преноси Вечерњи лист на свом порталу, рекао да су четири члана Готовинине породице имале право седам дана месечно да му дођу у посету и да им је држава покривала трошкове пута и смештаја.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *