Влада ФБиХ штеди на трошковима министара

САРАЈЕВО – Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић изјавио је да је Влада Федерације БиХ на данашњој сједници у Сарајеву донијела низ одлука и измјена уредби које иду у правцу реализације обавеза из платформе коју су потписале странке које чине Владу, те у правцу смањењу трошкова и остварењу уштеда у Федерацији БиХ.  "Влада је кренула у […]

петак, април 22, 2011 / 15:45

САРАЈЕВО – Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић изјавио је да је Влада Федерације БиХ на данашњој сједници у Сарајеву донијела низ одлука и измјена уредби које иду у правцу реализације обавеза из платформе коју су потписале странке које чине Владу, те у правцу смањењу трошкова и остварењу уштеда у Федерацији БиХ.

 "Влада је кренула у једном дијелу са уштедама и буквално преполовила све повластице-привилегије које користе чланови Владе, савјетници, руководећи државни службеници у државној служби. Нажалост, уредбама не можемо ући у ‘кресање’ онога што по Закону о плаћама и накнадама које немају карактер плаћа користе чланови законодавне власти, али смо донијели закључак којим смо тражили од Административне комисије Парламента Федерације БиХ да прати пут који је заузела Влада", казао је Никшић на конференцији за новинаре.

Додао је да је донесен и закључак да се што прије крене са измјенама Закона о платама и другим накнадама које немају карактер плата, како би се могло кренути у редуковање оних права и повластица које имају министри савјетници и посланици.

Данашњом измјеном Уредбе о накнадама које немају карактер плате смањени су износи накнада које припадају руководећим и осталим државним службеницима и намјештеницима које немају карактер плате.

Тако сада накнаде за одвојени живот од породице и за трошкове смјештаја заједно износе 200 КМ.

За чланове Владе, чије је мјесто пребивалишта удаљено више од 70 километара од сједишта институције у којој су запослени, који немају осигуран службени смјештај, прописано је да имају право на накнаду за закуп стана за службене потребе, накнаду трошкова смјештаја и накнаду за одвојени живот од породице у висини од 600 КМ мјесечно (за њихове савјетнике ове накнаде износе укупно 300 КМ).

Они који имају осигуран службени смјештај, а такођер су удаљени више од 70 километара, имају право на накнаду трошкова смјештаја и накнаду за одвојени живот у висини од 300 КМ (за њихове савјетнике ове накнаде износе укупно 150 КМ).

Сходно закључку с једне од претходних, за данашњу сједницу Владе Федерације БиХ Служба за заједничке послове органа и тијела Федерације БиХ припремила је информације о броју и употреби службених станова и возила којима располаже Влада.

Према достављеним подацима од 57 буџетских корисника, они располажу с 908 возила, од чега је 822 у возном стању, док је 86 возила намијењено продаји или нису у возном стању.

Највећи број, односно 162 возила користи Порезна управа Федерације БиХ, 126 Федерална управа полиције, 108 Судска полиција, 64 Федерална управа цивилне заштите и сл.

С циљем рационалнијег утрошка буџетских средстава, у припреми је правилник којим ће бити регулисано питање употребе службених аутомобила у Влади Федерације БиХ, о којем ће се Влада ускоро изјаснити.

До тада, стриктно ће бити примјењивана Уредба којом је регулисано кориштење службених аутомобила у органима и тијелима Федерације БиХ.

Данас је закључено да, за сљедећу сједницу Владе, свако федерално министарство припреми приједлог о томе шта треба радити с возним парком који им је на располагању.

Влада Федерације БиХ располаже са 66 станова које користе изабрани дужносници, од чега је тренутно 12 празних.

Онима којима је избором нове федералне власти истекао мандат, послана је обавијест да у року од 30 дана (рок тече до краја овог мјесеца) напусте службене станове.

Тек на основу комплетиране информације Влада Федерације БиХ ће одлучити коме ће ови станови бити додијељени на кориштење, с тим да је данас Комисија за статусна питања чланова Владе ФБиХ и њихових савјетника задужена да што прије ријеђи 13 поднесених захтјева за додјелу ових станова и донесе рјешења о њиховом привременом кориштењу.

Влада је данас закључила и да треба под хитно измијенити и допунити Уредбу која регулира кориштење службених станова. До тада, стриктно ће бити примијењене сада важеће одредбе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *