Влада Авганистана би могла да преговора са талибанима

Предсједник Авганистана Хамид Карзаи вољан је да се придружи мировним преговорима са талибанима уколико Сједињене Америчке Државе испуне обећања која је дао амерички државни секретар Џон Кери у телефонском разговору, изјавио је портпарол авганистанске владе Фајек Вахиди. Збрку око преговора унио је Карзаи када је отказао планирано упућивање делегације у новоотворену канцеларију талибана у Дохи, […]

четвртак, јун 20, 2013 / 22:25

Предсједник Авганистана Хамид Карзаи вољан је да се придружи мировним преговорима са талибанима уколико Сједињене Америчке Државе испуне обећања која је дао амерички државни секретар Џон Кери у телефонском разговору, изјавио је портпарол авганистанске владе Фајек Вахиди.

Збрку око преговора унио је Карзаи када је отказао планирано упућивање делегације у новоотворену канцеларију талибана у Дохи, пријестоници Катара, јер су САД, како је рекао, прекршиле обећање да се та канцеларија неће сматрати амбасадом или владом у егзилу.

Портпарол Вахиди је рекао да је Кери обећао да ће талибанска застава и табла са натписом „Исламски емират Авганистан” бити уклоњени и умјесто те табле бити постављен натпис „Биро за мировне преговоре”. Кери је такође рекао да ће САД издати званично саопштење са подршком авганистанској влади.

Вахиди је данас рекао да авганистанска влада „не би видјела проблем у томе да уђе у преговоре са талибанима у Катару” када до њих дође, пренијела је агенција АП.

Карзаи је у сриједу изјавио да неће учествовати у мировним преговорима са талибанима ако САД не изађу из тих преговора, а оружане групе не обуставе нападе у Авганистану.

Он је љут због најаве САД и талибана (у уторак) да ће у Дохи започети прелиминарне мировне преговоре без учешћа авганистанске владе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *