Вјера и невјера: Кад је Тито писао Стаљину

Током јануара и фебруара 1944. године, Тито је са острва Виса размјенио неколико писама са Винстоном Черчилом. Пише Борис Радаковић Британци, као и остали савезници до тад су већ отписали покрет Драгољуба Михаиловића, своју пажњу усредсредивши на комунистички покрет у Југославији. Тито је настојао да од западних савезника извуче што више користи за свој покрет, […]

субота, април 27, 2013 / 09:06

Током јануара и фебруара 1944. године, Тито је са острва Виса размјенио неколико писама са Винстоном Черчилом.

Пише Борис Радаковић

Британци, као и остали савезници до тад су већ отписали покрет Драгољуба Михаиловића, своју пажњу усредсредивши на комунистички покрет у Југославији. Тито је настојао да од западних савезника извуче што више користи за свој покрет, као и за предстојећу комунистичку револуцију. Чак је, нешто касније, у разговору са Черчилом, Тито увјеравао британског премијера да не планира увести комунизам у Југославију након завршетка рата.

Пошто није желио да Стаљин посумња у његову оданост, Тито 5. јула 1944. године пише писмо совјетском вођи. Поред упућеног дивљења и честитки Стаљину, те молби за совјетском помоћи у оружју и обуци војних кадрова, писмо садржи неколико занимљивих чињеница битних за разумјевање Титове борбе и политике.

Тито истиче ријешавање питања Србије, од чега зависи и коначан успјех у стварању новог комунистичког поретка у Југославији. Видимо да још половином 1944, комунисти нису успјели да остваре значајније успјехе против покрета Драгољуба Михаиловића. Србија је као центар Балкана, пресудна и за стварање нове државе. Комунисти су дакле, поред борбе против окупатора, водили и битку за освајање Србије како би успјели да преотму власт на цијелом територију Краљевине Југославије.

Док словеначки и македонски партизански одреди, углавном нису напуштали своје територије, дотле су партизанске јединице из Босне и Херцеговине и Црне Горе, заједно са формираним партизанским јединицама из Србије, имале у задатак да заузму Србију. Пошто су у тим партизанским формацијама већину чинили Срби, у борбама за Србију дошло је до најгорег могућег братоубилачког рата, Срби против Срба.

Титу и комунистима је било важније да се боре против антифашистичких националних снага Србије, него да руше НДХ и ослобађају Србе и остале антифашисте од усташке каме. Што је још горе, скоро нико од Срба у редовима партизана није дигао глас против тога, или ако је и дигао слабо се чуо. Ово би се могло назвати и највећом трагедијом у српској историји, јер мало је примјера гдје се један народ међусобно сатире. Било, не поновило се!

Могуће искрцавање савезника на Јадранској обали, није било Титу и комунистима по вољи. Страховали су, да ће, савезници ако се искрцају правити проблеме комунистима око њиховог плана, да успоставе нову Југославију под њиховим режимом. Тито је Стаљину писао, да ако би дошло до искрцавања савезника, он би предложио да се искрцају у Истри и хрватском приморју. Разлог је јасан, савезници морају бити што даље од Србије и војске генерала Михаиловића. Страховао је, да би савезници помогли Михаиловића, те би тако Србија остала у рукама националних снага, а тиме би цијели план комуниста био доведен у питање.

Тито је, такође, молио да Црвена Армија надирући кроз Румунију, уђе у Србију. Пошто расположење народа у Србији није било наклоњено комунистима, само је незаустављива Црвена Армија могла да Србију, тако важну за успијех револуције, преда југословенским комунистима у руке.

Тако, док је западним савезницима било најважније колико ће њемачких дивизија моћи задржати Срби и остали Југословени, Стаљину и Титу је поред тога била важна и револуција у Југославији. Прагматизам Британије и Сједињених Америчких Држава, према дешавањима у Југославији, дошао је до пуног изражаја. Њима није сметало што су краљ Петар II и југословенска Краљевска Влада њихови савезници, и што је покрет генерала Михаиловића њима био ближи и оданији. Савезници су, гледајући своје интересе, осудили на пропаст националне снаге у Србији и остатку Југославије, и предали Југославију у комунистичке руке.0 КОМЕНТАРА

 1. Interesantno da nema komentaraB-)
  Cudna mi cuda.
  Pa ko to smije udarati na najvecu “svetinju“ koja je ujedno i jedan od najvecih nasih prokletstava?B-)

  Iscekujem inkvizitorsko-udbasku kisu,pljusak,prolom oblaka na ovoj temi.
  ALi niko ni habra ni babra.
  Titoisti,pederalisti i inkvizitori sada mudro cute a Srbi(preostali)nece da se zamjere nikome…ne znas vise ko je koB-)

  http://www.youtube.com/watch?v=-F-xC5ByIRo

 2. Јахач,

  Није то разлог за изостанак коментара. Ово је прежвакана тема. Свакоме кога интересује ова тема све ове чињенице су познате. Аутор не жаље нинакву поруку, нови поглед на догађаје те је према томе овај чланак стерилан и не видим шта смо ново сазнали.

  Ја сам сазнао да аутор треба на часове код Стевандића.

  “Тито истиче рИјешавање питања Србије…“

  “цијелом територију Краљевине Југославије…“
  Ја мисли да треба: “цијелоЈ територијИ Краљевине Југославије…“

  “…он би предложио да се искрцају у Истри и хрватском приморју.“
  Термин хрватско приморје није постојао у теминологији све до деведесетих.

  “…тако важну за успИјех револуције, преда југословенским комунистима у руке.“

  И на крају аутор послије свих описа како су партизани (већином СрбИ) и Црвена армија (већином Руси) освојили Србију и отели је од националних снага, мртав ладан за то оптужи западне савезнике.

  Можда аутор мисли да су Британци и Американци требали да оставе Хитлера на миру, да окренуна исток и да нападну Црвену Армију!

 3. cudan je taj vas odnos prema proslosti… da ne bi rekli da ste „komunisti“ u stvari bili vi … izdvajate ih kao neku posebnu klasu… ipak, Simo P. Oroz jedini zna sta prica.

  3. “Politički ciljevi partizana obuhvataju uspostavljanje federativne Jugoslavije sa vladom demokratski izabranom. Ova cilj je izuzetno popularan. Ne postoje stvarn temelji za navode o komunizmu medju partizanima. Takve tendencije se mogu naći samo medju malim brojem zvaničnih lidera.
  4. Vlada u egzilu očekuje da će Mihalović, uz podršku saveznika, ponovo uspostaviti monarhiju sa trenutnom vladom i pansrspskim tendencijama. Vlada ne predstavlja narod i uzrok je kotroverzija izmedju frakcija koje se cesto završavaju teškim sukobima. Stanovništvo iritira činjenica da SAD i Velika Britanija štite vladu u egzilu.
  „7. Van Stare Srbije i u iz izuzetak nekih slovenačkih klerikalaca monarhija je danas prilično nepopularna. Za Kralja Petra je široko rasprostranjeno mišljenje da je mladić pod kontrolom političke i vojne klike koja ima panserpske tendencije. Stanovnitvo je iritirano značajnim iznosom koji se izdvaja za Petra a naročito njegovim zaručivanjem tokom rata, s Aleksandrom.
  „8. Ne postoji istinsko razumjevanje između vlade u egzilu i Sovjetskog Saveza. Osnovna prepreka za to razumijevanje je Mihailović. Iako se to često tvrdi u glasinama, ne postoji jasan dokaz o vezi između partizana i Sovjetskog Saveza koji se može naći.
  2. mart 1944. (izvještaj OSS-a za predsjednika Ruzvelta)

 4. Ко са енглезом тикве сади о главу му се лупају, тако и Србима тог доба, а наплата је дошла одмах по састављању „прве демократске“ владе, додуше привремене, као и све друго што је код нас привремено. Ту владу су скарабуџили с брда с дола титови комумисти и избјегличка Субашићева екипа, све под диригентском палицом крволочног черчила! Зато је и трајала чак 4 мјесеца, први је напустио Милан Грол последњи глас разума из окупиране Србије, пошто су му спаљене издавачке куће ироничног назива „демократија“!?
  википедија је забиљежила:
  Grol je izvrgnut žestokim napadima i osudama, kao „izdajnik“, „fašist“ isl. U tisku ga je žestoko napadao Milovan Đilas, pišući da »iza intelektualne glava Milana Grola viri Draža Mihailović«, pa čak i »Pavelićeve ustaše«. Nešto nakon izbora Grol i drugi stranački vođe bili su pohapšeni, imovina stranke zaplijenjena i njen rad konačno zabranjen. Nakon toga Grol odustaje od daljih pokušaja političkog djelovanja i povlači se iz javnog života. U londonskim vladama, bio je projugoslovenski orjentiran. Bio je vrstan intelektualac. Najbolji kazališni kritičar, koga je Srbija ikada imala.

  Ко се понадао у поштовање договора и енглеска обећања, убрзо се горко разочарао, черчил је бацио српске младе кости титовим крвожедним псима!

  Стаљин с друге стране није правично наплатио велику жртву совјетског народа и побједу остварену надљудским напором и свакако умном снагом руског човјека. Официри ЦА су били заједно са Вермахтовим прави див јунаци тог времена.
  Са великим дивљењем се може и данас проучавати свака битка Вермахта и ЦА, гдје су са једне стране Жуков, Рокосовски, Ватутин,..с друге Мајнштајн, Гудеријан, Модел,…па то су војни умови и за 21 вијек!
  Такве величанствене побједе Стаљин није реализовао завршетком рата, приликом нове подијеле свијета и Европе, пошто су са његовом храбром ЦА у исту раван поставили она француска говна што су рат изгубили за мјесец дана!?

 5. Simo oduvijek zna šta govori.Samo ponekada malo provocira, izaziva i iz prikrajka se smije na komentare,no vjerujem da ne misli o ovom trenutku mnogo drugačije od večine nas.

 6. „Са великим дивљењем се може и данас проучавати свака битка Вермахта и ЦА“

  dragi rammstein, pa vojska „Vermachta“ je začeta u Sovjetskom Savezu..Njemačka je imala ugovor sa Sovjetskim Savezom, svoje baze i fabrike u Sovjetskom savezu..i tamo je počela sa obučavanjem ofcira, pilota, itd.. to je trajalo sve do 1932.. kad je Hitler to prekinuo a Staljin se, da bi nadokandio gubitak tog ugovora okrenuo Francuzima i Britancima..mora da su bitke bile divne.. znali se ljudi..

 7. aleks, 28.04.2013. 19:36:59

  Претпостављам да си пратио документарну серију „Совјетска олуја“, коју су радили Руси са оригиналним снимцима, а не спиновано како американци раде за своје потребе, ако ниси обавезно пропрати све од почетка до краја!

  http://www.pokilica.me/publ/dokumentarci/sovjetska_oluja_drugi_svetski_rat_na_istoku/3-1-0-2041

  Довољно је погледати какве су то битке биле милионских армија, за разлику од оних америчких скакутања по Пацифичким јапанским острвима!
  Или још већи циркус из Африке, гдје је само једна Њемачка дивизија са Ромелом на челу цио рат вукла за нос и везала чак три савезничке армије за тај простор сјеверне Африке, американце, енглезе, тзв французе са канађанима и аустралијанцима! И све те армије против једне једине Ромелове дивизије!?

  Смијешно, док су овамо на источном фронту требала муда ко лубенице и једним и другима!
  Читао сам од Свена Хасела његове биљешке са Источног фронта, он каже, најтеже је борити се против мртвих људи!?
  Шта то значи? Па значи да је Ставка ту јединицу и њене припаднике једноставно избрисала из списка живих, назад немају куд, јер тамо их чекају официри НКВД-а са пиштољем у руци или машинком!
  Гинути је и тамо и овамо, па зато црвено-армејци јуришају без обзира на све, само напред.

  Осим тога, Русима је била вуна, тешко је и замислити да ти два три милиона до зуба наоружаних људи уђе у земљу!?

  Што се мене тиче, слава и једним и другим, то су стварни хероји WW2!

 8. Шта хо’тела казати хорозуша, то је са хрватске вики, јер српска не помиње те детаље!

  А ти вјероватно знаш шта су твоје комуњаре тада рекле за ту „партнерску“ Гролову страну владе, тачније твој друг моша пијаде каже овако, ту њихову(субашић&краљ) цркнуту лешину треба склонити нама са пута!

  То је био позив на потпуну имплементацију авноја(концепт националистичких република) и крах просрпске политике централизоване Југославије!
  Све то је дошло на наплату после титове смрти, а ми смо платили ту прескупу цијену!

 9. Ама знаш ли ти симана ко је уопште Милан Грол и ко је би онај његов следбеник, познати књижевник, а ти се још позиваш на некакву традицију демократске странке??x-(
  Нема ништа глупље него кад се комуњара преобрази у жутог демократу? Па настане жуто говно!

  Који су то теби други извори, биа-досије? То што ви чувате наслеђено од озне и удбе? Тражиш те изворе? Па то је код вас комуњара било и остало под строго пов.

 10. Јок, ти знаш!
  Бленто један, Милан Грол је био само фасада за увођење комунистичке диктатуре у Југослаавији, баш као што је и хапшење Мишковића била фасаада за предају Косова.

 11. Ја завршавам ову тему сљедећим закључком.

  Сви који су стали уз Тита су издали Дражу.
  Прво су то урадили Срби, па затим Руси и напослетку Енглези.
  Французи и Американци су до краја остали уз Дражу.
  Американци су му дали орден, а Де Гол никада није хтио примити у посјету загорско пашче.
  Тхе Енд.

 12. Симо П. Ороз, 29.04.2013. 14:35:19

  Па коњино матора комуњарска, то ти и ја цртам, био је фасада, али био је од черчила, твоје баба краљице, њеног послушника несрећног пропалог југословенског краља и избјегличке владе њихова фасада!?

  Као што си и сам рекао, черчил је поставио комунисте на власт.
  Таачка. Коначно и ти да упалиш на некој теми!

 13. Кад сам ја тврдио супротно? Ја сам тврдио да Черчил никад неби издао Дражу да су Срби остали уз њега. Черчил је само подржавао оне кога подржавају Срби.

  Кужиш?

  Прије Чечила Дражу су издали СРБИ.

 14. Који Срби? крађишници, личке бригаде? Који су то Срби који су издали Дражу? Ех и да си још пола човјека па да признаш да се Чича скривао од потјера у најсрпскијем дијелу Југославије Источној(Босни) Српској!B-)B-)B-)
  Тачка и енде, симана вајгаду!

 15. de Gol je za to imao druge razloge, odonosi sa Rusijom a i nije nikada Titu oprostio tek tako uzimanje cina marsala…poznat je po tome sto je bio protiv uticaja Bitanije u Evropi, mislim da je cak jedno vrijeme i blokirao njihov pristup ekonomskoj zajednici…

 16. Јесте га и сачували.
  Боље би му сто пута било да је са Крајишницима и Ђујићем отишао у Америку.

 17. Хахахаха….нема везе, ова тема је непроцјењиво добра, овдје си јавно признао да има Срба издајника и на тај начин означио себе и своје у ту категорију, јер личке и крајишке бригаде су биле уз тита, против Драже! Тако си све тиме рекао, Срби Источне Босне нису издали, логично остали су уз Дражу до задњег! крађишници су издајице и пичке, немој после да се вадиш да то само ја кажем, сад си и ти то исто потврдио!B-)

 18. Prva proleterska brigada formirana je u Rudom 22.12.1941.Sačinjavali su je pretežno Srbi istočno Bosanci.Najviše pripadnika partizanskih jedinica i narodnih heroja srzmjerno veličini opštine imao je Sokolac.Valjda otud crvena Romanija ,Crvene Stijene.Četnika na Romaniji skoro da nije ni bilo.

 19. labud, 29.04.2013. 15:21:45

  Јесте, формирана је у Рудом, али од остатака поражених комунистичких снага избачених из Србије, локалног становништва се прикључило 0,1%!
  У то вријеме готово цјелокупна Источна Босна је била у рукама Четника, сви важнији градови на истоку осим Горажда и самог Сарајева су под четничком контролом, тако да је тај медијски надуван фактор „партизански одред“ на Романији, фарса, њега је чинило тек око 300 бораца, без базичне територије(шума) пошто нису држали под контролом ни један град, чак ни Соколац! Безначајна потпуно бројка црвених у односу на хиљаде четничких бораца у четничким летећим бригадама регије Источне Босне!
  Остали градови на Истоку Босне били су у рукама српске војске, мајора Дангића, Сергија Трифуновића, Радомира Нешковића, Аћима Бабића, Добросава Јевђевића, Саве Дерикоње, Вукотића,..итд, итд…

 20. Centralna komunistička proslava kojom se obilježavao dan ustanka „naroda i narodnosti“ u Bosni i Hercegovini svake godine organizovana je 27.jula u Sokocu. Mene lično interesuje šta poslije zadnjeg rata bi sa bistama deset narodnih heroja koje su bile postavljene u blizini zgrade opštine.

 21. labud, 29.04.2013. 16:58:38

  27. јула 1941 у Сокоцу су биле само усташе, не знам шта се тиме обиљежавало касније? Напад на усташку полицијску постају у Жљебовима је узет као дан почетка устанка, а тај напад на „постају“ су извели Четници!B-)B-)B-)

 22. Ау, е докурца, та удружења су баш оно „репрезент нације“, као они фантомски Срби Онтарија, Чикага, ТоронтаСјеверне Америке који шаљу пријетећа писма и пријете бомбама поштару на Долац Малти, а да никад нигдје ниједну диверзију нису направили, чак је и регистрација удружења непостојећа!?
  Ко су ти Срби из Британије, који су они фактор у британском друштву, парламенту, политичким партијама, кога они заступају и шта од њих зависи!?
  Да ли одлучују о распореду тролејбуских станица или о уређењу неких мјесних гробаља!
  Што би рекао наш народ овдје, а ну курца у наше ђевојке!?B-)

 23. bogami ih je bilo i u britanskim politickim partijama… npr.Radivoje Gvozdenovic (alias John Keneddy) pa onda onaj Zametica, John iliti Jovan… i on je tu nesto bio uticajan..imas o tome dosta literature.. pusti politicare da vode politiku… 🙂

 24. eto, mozda ti S P Oroz moze reci preciznje koliko je vojnika, oficira kraljeve vojske nakon izlaska sa JU odrucja Italiji razmjesteno po, koliko je h je dobilo kasnije drzavljanstvo u Britanji, itd… je li ono i Jovan Raskovi bi otisao u Italiju?? ja inace volim Britance..doduse nemam iskustva sa onima na vrhu piramide.. mozda su oni malo dugaciji..

 25. a, najsmijesnije je cuti „komunisticka“ drzava (bivsa).. iz I svjetskog rata je zivih izaslo samo 3000 clanova KPJ… ako je 3000 ljudi onako iscrpljenih moglo napraviti tako cvrst „rezim“ onda je to za Ginisa..

 26. Ма пусти британце и љигаве енглезе, стари колонизатори, империјалисти, злочинци, крвопије и провјерени непријатељи Срба!

  http://www.dodaj.rs/f/2L/3p/F1EJu8U/1/brit.jpg

  Њихово вандалско управљање колонијама стварало је бигат слој енглеских лородва који су лагодност живота заснивали на новим колонијама и повећањем робова.

  http://www.dodaj.rs/f/3x/Ag/2VXpoGt7/1/smrt-engleskoj.jpg

  никад искреног пријатељства од њих, то је нација коју треба у широком луку заобилазити, на крају крајева они су више острвљани него европљани, далеко им лијепа кућа!
  Колико су нам зла нанијели ни три океана их не могу опрати!

  http://www.dodaj.rs/?1u/rn/4Nsjvsuf/3/plakat13.jpg

  http://www.dodaj.rs/?1H/11T/7CF2YM0/1/plakat4.jpg

 27. zmaj , 30.04.2013. 14:16:10

  јбг они су вјеровали да су черчил и енглези уз њих, а не уз тита и да ће им кад тад енглези доћи главе и дошли су. Будале као симана хороз данас хоће да докажу како су енглези и даље били нама савезници, али ето није се дало, није хтјела карта курва!

 28. moze se reci da je cetnicki pokret u pocetku bio drugaciji od ustaskog ali su ih kasnije kompromitirali zlocini crnogorskih i istocnobosansko-romanijskih cetnika. Na kraju su zavrsili jednako kao i ustase.

 29. zmaj , 30.04.2013. 14:33:25

  Нпр. који су то злочини источнобосанксих-романијских четника? Имаш ли нешто конкретно или ти то онако од офрљоке, нек се нешто прича па и кад се млати!?

  aleks, 30.04.2013. 14:48:54

  Србима очито нису били, ако су били онда су неком другом били то савезници, Срби су увијек сами у сваком рату, то никад немој да заборавиш!

 30. Рамчило, за кога би навијао кад би се вратила прошлост и сукобили се ЈВуО и Вемахт? Али искрено!

 31. Хехе..хорозуша, ништа југословенско ни југословенство, доста смо ми шиљили утопију преко наших леђа, милионске жртве, разорене земље, уништена привреда и ресурси…у садашњем стању свијести такав сукоб би био немогућ!
  И једни и други би свим силама ударили по чифутско-англо-америчкој звијери!

  Срби тридесетих година прошлог вијека, да су имали представу садашњег стања и односа у свијету, направили би 1939. позлаћену бисту Адолфу Хитлеру на Калемегдану!
  То је била задња шанса за спас од ропства и ми смо је прокоцкали!:(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *