Вишеград обиљежио 50 година од Андрићевог Нобела

У Вишеграду је вечерас одржана свечана академија поводом 50. година од када је славни писац Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност. "Трагајући за љепотом Иво Андрић је трагао за истином. Његово дјело је тријумф тог заноса и зато је вјечно и непоновљиво", рекла је предсједник вишеградске "Просвјете" Данка Митровић. Она ја присутне у Дому […]

субота, децембар 10, 2011 / 21:45

У Вишеграду је вечерас одржана свечана академија поводом 50. година од када је славни писац Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност.

"Трагајући за љепотом Иво Андрић је трагао за истином. Његово дјело је тријумф тог заноса и зато је вјечно и непоновљиво", рекла је предсједник вишеградске "Просвјете" Данка Митровић.

Она ја присутне у Дому културе у Вишеграду подсјетила на Андрићеве ријечи о истини и љепоти – "Свједно је која је ваша истина, главно је да је пренесете кроз живот као светињу и не изневјерите душу своју".

Митровићева је у Бесједи о естетици у Андрићевом дјелу истакла да је писац, говорећи о Босни и њеном човјеку, несретном проклетом, напуштеном и усамљеном, истицао оно што је таквог човјека увијек красило – његову душу, занемарујући при том све што је пролазно, материјално и безвриједно.

Начелник општине Вишеград Томислав Поповић подсјетио је да је "Андрић, спознавши недокучиве тајне људског смисла и постојања, постао визионар, учитељ, филозоф и мудрац".

"Осврћући се у прошлост у којој је наш нобеловац утиснуо печат властитог непролаза и вечности, он нам је поручио да наставимо градити ћуприје, али не само оне које спајају обале ријека већ и људска срца", рекао је Поповић.

Члан одбора "Просвјете" Војислав Топаловић у говору о стогодишњем дјеловању овог друштва напоменуо је да је 1919. његов члан постао и будући нобеловац.

На академији је глумац Иван Вучковић говорио одломак из романа "На Дрини ћуприја" и то онај дио кад турски ага одводи српску дјецу као "данак у крви" у Стамбол и то сликајући мјесто на Дрини гдје ће, по замисли Бајице Соколовића, потоњег турског везира, нићи величанствени мост од камена.

У програму су учествовали и чланови хора и етно групе Богословије из Фоче, као и два рецитатора Основне школе "Вук Караџић".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *