Више новца од ПДВ – за 17 одсто

Управа за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине је у марту 2011. године на Јединствени рачун укупно прикупила бруто приходе у износу од 470 милиона КМ што је за 67 милона КМ односно 17 одсто више него у истом периоду прошле године, а уједно, то је и највише прикупљених прихода у мјесецу марту од почетка рада […]

понедељак, април 4, 2011 / 14:25

Управа за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине је у марту 2011. године на Јединствени рачун укупно прикупила бруто приходе у износу од 470 милиона КМ што је за 67 милона КМ односно 17 одсто више него у истом периоду прошле године, а уједно, то је и највише прикупљених прихода у мјесецу марту од почетка рада УИО БиХ.

Портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић рекао је данас новинарима у Бањалуци да су основни разлози овако великог повећања прикупљених прихода од индиректних пореза бројне мјере које је у протеклих мјесец дана, са службеницима УИО, предузео нови вршилац дужности (в.д.) директора УИО БиХ Миро Џакула.

Он је подсјетио да највећи дио прихода долази од наплате прихода на увоз дажбина па се с тим у вези у протеклом прериоду много радило на повећању царинске вриједности робе која се увози јер, како је рекао, та царинска вриједност представља основицу за обрачун увозних дажбина.

“У том контексту донесено је неколико важних одлука првенствено за робе које долазе са далеког истока, најприје кинеске робе. Сада се може царинити искључиво у четири регионална центра УИО, и то у Бањалуци, Мостару, Сарајеву и Тузли. Са друге стране путничка моторна возила су се до сада могла царинити у било којој царинској испостави док се сада могу царинити само у царинској испостави најближој мјесту пребивалишта лица које увози аутомобил или сједишту правног субјекта увозника”, рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је увођење реда, рада и дисциплине, те безусловног поштивања законских прописа проведено, између осталог, и доношењем 50 рјешења о премјештајима службеника УИО, а међу њима се налази осам шефова царинских испостава и четири вође царинских реферата.

Ковачевић је подсјетио да је прије неколико дана проведена акција “Царина” у којој је на обавјештајне разговоре привредено више од 60 лица из БиХ, а од тога и 22 службеника УИО БИХ.

"Нико од приведених службеника није задржан у притвору. Међутим, ми заједно са Тужилаштвом БиХ настављамо радити на овој акцији. Али поред поступка које проводи Тужилаштво БиХ ми смо, од 22 службеника која су приведена на обавјештајни разговор, за њих 16 покренули дисциплински поступак у УИО. Нећемо прејудицирати рјешења дисциплинског поступка али уколико се утврди да су они учествовали у незаконитим радњама онда ће они бити санкционисани онако како предвиђају законски прописи”, рекао је Ковачевић.

Он је истакао да су, поред рада на повећању царинске вриједности роба које се увозе, па самим тим и наплате увозних дажбина у складу са законским прописима, инспектори УИО већ почели и са контролама захтјева за поврат пореза на додатну вриједност (ПДВ) који су у посљедњих неколико мјесеци значајно расли.

Говорећи о расподјели прихода, Ковачевић је рекао да је у првом кварталу 2011. године корисницима прихода са Јединственог рачуна УИО распоређено милијарду и 94 милиона КМ индиректних пореза, у шта је укључено и 25 милиона КМ посебне путарине за изградњу аутопутева.

Он је истакао да је од тога за финансирање институција БиХ дозначено 168 милиона КМ, Федерацији БиХ 580 милиона КМ и 13 милиона КМ путарине, док је Републици Српској дозначено 289 милиона КМ и девет милиона КМ путарине

"Дистрикту Брчко је дозначено 32 милиона КМ и пола милиона КМ путарине", рекао је Ковачевић и додао да су ентитети и Дистрикт Брчко добили по осам одсто прихода више негу у првом кварталу прошле године.

Говорећи о поравнању расподјеле прихода од индиректних пореза по чијој основи ФБиХ треба да врати РС око 50 милиона КМ Ковачевић је подсјетио да је Управни одбор УИО формирао радну групу која треба да се бави тим питањем додајући да је УИО, само извршилац одлука Управног одбора, те да не судјелује у овом питању у смислу одлучивања.

Ковачевић је рекао да УИО има информација да је дошло до помака у раду те радне групе.

Одговарајући на питање у којој је фази избор директора УИО БиХ, јер је Миро Ђакула још увијек в.д. директора, Ковачевић је рекао да има информацију да је конкурс затворен али да не зна колико је стигло пријава, те да одговор на то питање треба тражити у Савјету министара БиХ који је и расписао тај конкурс.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *