Викиликсов доушник са осталим затвореницима

Америчком војнику Бреду Менингу, оптуженом да је прослиједио више хиљада повјерљивих докумената интернет страници „Викиликс“, дозвољено је да буде уз остале затворенике у војном затвору Форт Левенворт у Канзасу. Званичници затворске службе рекли су да је Менинг прошао дуге менталне и физичке процијене. Он је у нови затвор у Форт Менингу пребачен 20. априла након […]

петак, април 29, 2011 / 11:18

Америчком војнику Бреду Менингу, оптуженом да је прослиједио више хиљада повјерљивих докумената интернет страници „Викиликс“, дозвољено је да буде уз остале затворенике у војном затвору Форт Левенворт у Канзасу.

Званичници затворске службе рекли су да је Менинг прошао дуге менталне и физичке процијене.

Он је у нови затвор у Форт Менингу пребачен 20. априла након критика о његовом притвору у затвору поморске пјешадије у Вирџинији.

Менингов адвокат Дејвид Кумбс средином прошлог мјесеца изјавио је да је његов клијент приморан да 23 часа дневно борави у ћелији те да скине одјећу и спава го.

Кумбс је истакао да је његов клијент суочен са новим оштријим условима у затвору у бази у Квантику, у Вирџинији, након "саркастичне пошалице" коју је изнио о свом утамничењу.

Менинг је током осам мјесеци, колико се налази у затвору, био приморан да спава само у боксерицама због предострожности да не би дошло до неке повреде, али му је у марту наређено да скине и боксерице.

Портпарол америчке војске тврдио је да се том мјером не намјерава "изазвати било која врста понижења".

Званичник из Форт Левенворта Доун Хилтон рекла је да ће Менинг бити третиран као сваки други затвореник.

Америчка војска изнијела је током прошлог мјесеца 22 оптужбе против Менинга, које га терете да је користио неовлаштен софтвер на владиним рачунарима да би "скидао" повјерљиву информацију и омогућио да обавјештајни подаци буду доступни "непријатељу".

Амерички војни закон за овај прекршај предвиђа смртну казну. Менинг је осумњичен за цурење информација из 620 000 дипломатских и војних докумената.

Он је приступио америчкој војсци 2007. године и првобитно је у мају прошле године оптужен по 12 тачака због илегалног повлачења докумената са интернета и објављивања повјерљивог снимка војне операције, те дипломатских докумената и депеша.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *