Викиликсов „доушник“ пребачен у други затвор

ВАШИНГТОН – Администрација америчког предсједика Барака Обаме пребацила је у други затвор војника Бреда Менинга, оптуженог да је прослиједио више хиљада повјерљивих докумената интернет страници „Викиликс“, након критика да се према њему лоше поступа. Званичник Пентагона Џех Џонсон рекао је да је Менинг пребачен из базе америчке морнаричке пјешадије у Квантику, у Вирџинији, у затворску […]

среда, април 20, 2011 / 08:51

ВАШИНГТОН – Администрација америчког предсједика Барака Обаме пребацила је у други затвор војника Бреда Менинга, оптуженог да је прослиједио више хиљада повјерљивих докумената интернет страници „Викиликс“, након критика да се према њему лоше поступа.

Званичник Пентагона Џех Џонсон рекао је да је Менинг пребачен из базе америчке морнаричке пјешадије у Квантику, у Вирџинији, у затворску јединицу у бази Форт Левенворт, у Канзасу.

"Због дужине боравка у притвору у очекивању суђења и узимајући у обзир колико ће тај процес још трајати, донијета је одлука да Менинг буде пребачен у Форт Левенворт", рекао је Џонсон.

Званичници нису жељели да кажу када ће се трансфер догодити, али су истакли да ће то бити ускоро.

Менингов адвокат Дејвид Кумбс средином прошлог мјесеца изјавио је да је његов клијент приморан да 23 часа дневно борави у ћелији те да скине одјећу и спава го. Кумбс је истакао да је његов клијент суочен са новим оштријим условима у затвору у бази у Квантику, у Вирџинији, након "саркастичне пошалице" коју је изнио о свом утамничењу.

Менинг је током осам мјесеци, колико се налази у затвору, био приморан да спава само у боксерицама због предострожности да не би дошло до неке повреде, али му је у марту наређено да скине и боксерице.

Портпарол америчке војске тврдио је да се том мјером не намјерава "изазвати било која врста понижења".

Америчка војска изнијела је током прошлог мјесеца 22 оптужбе против Менинга, које га терете да је користио неовлаштен софтвер на владиним рачунарима да би "скидао" повјерљиву информацију и омогућио да обавјештајни подаци буду доступни "непријатељу".

Амерички војни закон за овај прекршај предвиђа смртну казну.

Менинг је осумњичен за цурење информација из 620 000 дипломатских и војних докумената. Он је приступио америчкој војсци 2007. године и првобитно је у мају прошле године оптужен по 12 тачака због илегалног повлачења докумената са интернета и објављивања повјерљивог снимка војне операције, те дипломатских докумената и депеша.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *