Викиликс: САД притискале Индију да призна Косово

Сједињене Америчке Државе су вршиле притисак на Индију да призна независност Косова, али је Њу Делхи то одбио страхујући да би могла да буде повучена паралела између Косова и Кашмира, откривено је у тајним америчким депешама које је објавио Викиликс, а данас пренео индијски дневник „Хинду“. Амерички амбасадор у Индији Дејвид Малфорд је чак и […]

понедељак, април 4, 2011 / 15:32

Сједињене Америчке Државе су вршиле притисак на Индију да призна независност Косова, али је Њу Делхи то одбио страхујући да би могла да буде повучена паралела између Косова и Кашмира, откривено је у тајним америчким депешама које је објавио Викиликс, а данас пренео индијски дневник „Хинду“.

Амерички амбасадор у Индији Дејвид Малфорд је чак и прије него што је Косово једнострано прогласило независност фебруара 2008. године, тражио од Индије да се придружи САД и кључним европским државама у признавању независности Косова.

"Признавање од стране Индије показао би глобалну солидарност и помогло у постизању стабилности Косова и региона", навео је амерички амбасадор.

Одговарајући му, тадашњи министар иностраних послова Индије Шившанкар Менон је рекао да индијска влада тек треба да одлучи "како ће одговорити на декларацију о независности Косова".

У тајним амричким депешама су наведне дипломатске анализе према којима постоје два разлога из којих Индија неће признати независност Косова – историјско сврставања уз Русију и још важније, страх индијске владе да би независност Косова могла да буде преседан који би предходио проглашењу независности Кашмира.

Американци су пак навели да је "ситуација на Косову јединствени случај који не повлачи за собом преседане и да би признавање помогло у стабилизовању региона".

Америчка амбасада је и касније наставила да врши притисак на Индијско Министраство иностраних послова, па је 21. фебруара политички саветник Тед Осиус послао тим поводом политички демарш секретару за Америку Гаитрију Кумару и секератру за централну Европу В. Ашоку, који нису послали одговор на тај демарш.

Три дана касније Министарство иностраних послова Индије је издало саопштење да Косово није испунило сва три критеријума неопходна за признавање и да Индија сматра да све државе треба да поштују суверенитет и територијални интегритет свих земаља.

Минситарство иностраних послова Индије је навело и да Индија верује да питање Косова треба да буде рјешено мирним средствима путем косултација и дијалога између заинтересованих страна.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *