Викиликс: Како се обогатио Мирослав Мишковић

Богатство Мирослава Мишковића настало је на плећима грађана Србије који су посртали под теретом санкција, наводи се у америчкој депеши до које је дошао Викиликс. У депеши коју је написао некадашњи амбасадор САД у Србији наводи се: "Сада располажемо чврстим доказима да се Мишковић окористио безочном политичком корупцијом". "Он доминира банкарством, осигурањем и робом широке […]

понедељак, март 21, 2011 / 21:58

Богатство Мирослава Мишковића настало је на плећима грађана Србије који су посртали под теретом санкција, наводи се у америчкој депеши до које је дошао Викиликс.

У депеши коју је написао некадашњи амбасадор САД у Србији наводи се: "Сада располажемо чврстим доказима да се Мишковић окористио безочном политичком корупцијом".

"Он доминира банкарством, осигурањем и робом широке потрошње у Србији, пошто је стекао огромно богатство као учесник у корупцији за вријеме владавине Слободана Милошевића деведесетих", наводи се.

Како преноси Ројтерс, на основу увида у депешу послату 2007. године из Београда, америчка амбасада препоручује да се Мишковићу онемогући улазак у САД пошто је његово богатство "створено на плећима грађана Србије који су патили под теретом санкција и хиперинфлације, док је он зарађивао на њиховој несрећи".

Према депеши из амбасаде, тадашњи директор управе царина Михаљ Кертес, блиски сарадник Слободана Милошевића, компанији Делта је обезбиједио привилегован статус, који је подразумијевао и одложено плаћање царине послије 45 дана, док су друга предузећа морала одмах да плаћају.

У депеши се додаје и да је амбасада прибавила копију писма Михаља Кертеса из 1996. године којим је Делти одобрен привилегован статус, а текст тог писма придодат је депеши, наводи се у тексту објављеном на интернет сајту Ројтерса.

Делти је такође било омогућено да робу истоварује у Београду, а не на граници, као и да робу складишти на царини док не затреба, додаје се у депеши.

То је, додаје се, Мишковићу обезбиједило додатну корист од хиперинфлације, пошто је царину плаћао знатно касније.

"Коначно, оно што изазива највише осуде, Мишковић је могао да изнесе робу из царине само на основу ‘обећања’ да ће компанија платити своје обавезе у року од 45 дана", додаје се у депеши из амбасаде САД и истиче да је колике год да су биле царине, послије 45 дана, хиперинфлација умањивала њихов износ.

Депеша цитира и једног неименованог службеника царине који каже да Делта понекад уопште није ни плаћала царинске дажбине.

Ројтерс наводи и да је Мишковић одбио да прокоментарише наводе из ове депеше, рекавши да никада не даје интервјуе, док је директорица за корпоративне комуникације компаније Делта Јелена Крстовић само рекла да је "Делта Холдинг увијек пословала у складу са законима Србије".

Белгијска компанија Делез, која је почетком марта купила сто одсто малопродајног ланца Делта макси за 932 милиона евра, у саопштењу упућеном Ројтерсу наводи да ће наставити да делује "у потпуности транспарентно и у складу са свим правним обавезама у процесу куповине сто одсто Делта Макси групе", додајући да је уговор уживао отворену подршку Владе Србије.

Руководство белгијске компаније одбило је да одговори на питање Ројтерса да ли су знали о овим оптужбама током преговора о куповини, и да ли су оптужбе утицале или ће утицати на преузимање.0 КОМЕНТАРА

  1. Šta onda reći za „Mikroelektroniku“, „Niskogradnju“, „Mtel“ Udruženje računovođa i revizora, te mnoge druge firme danas u Republici Srpskoj koje uživaju znatno veća privilegovana prava, a imamo i strance sa neograničenim mogućnostima i Ustavni sud i navodne nevladine organizacije koje štite pravila tržišne ekonomije?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *