Вијек и по најстаријег српског театра

Премијером опере „Пикова дама“ Петра Иљича Чајковског, синоћ је обиљежена 150-та годишњица Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду, најстаријег театра у Србији. "Пикова дама" синоћ је изведена на сцени СНП-а послије тачно пола вијека, а комплексна поставка чувене опере коју је Чајковски компоновао по мотивима Пушкинове приповјетке повјерена је ауторској екипи из Бјелорусије и […]

уторак, март 29, 2011 / 21:00

Премијером опере „Пикова дама“ Петра Иљича Чајковског, синоћ је обиљежена 150-та годишњица Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду, најстаријег театра у Србији.

"Пикова дама" синоћ је изведена на сцени СНП-а послије тачно пола вијека, а комплексна поставка чувене опере коју је Чајковски компоновао по мотивима Пушкинове приповјетке повјерена је ауторској екипи из Бјелорусије и Русије.
Опером је дириговао Александар Анисимов, редитељ је Олег Мељников, сценограф Љубов Сидељникова, док је главни корепетитор Георгиј Карант, сви из Бјелорусије.
Из Бјелорусије је и пјевачица Ирина Крикунова у улози Лизе, док је Рускиња Ирина Макарова имала улогу Полине у "Пиковој дами".
Поред бјелоруских и руских умјетника, у синоћњој изведби "Пикове даме" учествовали су и солисти СНП-а, као и гости из Београда и Хрватске.
Поводом 150 година од оснивања СНП-а претходно су уручена највиша признања најстарије позоришне куће у Србији.
Том приликом, управник СНП-а Александар Милосављевић рекао је да у години великог јубилеја садашња позоришна управа има задатак да свјесно и одговорно ради на његовој историји.
"То, пре свега, значи створити основне услове за рад, односно завршити капиталне послове на обнови зграде СНП-а и њене унутрашњости, који истина мало касне, али из објективних околности. Верујем, међутим, да ћемо свечану академију поводом јубилеја уприличити у октобру у обновљеном СНП-у", навео је Милосављевић на свечаности поводом додјеле признања СНП-а.
Највише признање Позоришта, Златну медаљу "Јован Ђорђевић" по имену његовог првог управника, добило је пет истакнутих умјетника:драмска умјетница у пензији Анђелија Веснић Васиљевић, првакиња опере СНП-а Марина Павловић Бараћ, директор Технике тог позоришта Радослав Букумировић, театролог Мирослав Радоњић, као и позоришни критичар Дејан Пенчић-Пољански.
Поред златних медаља, заслужним умјетницима поводом јубилеја уручене су и сребрене медаље "Јован Ђорђевић", годишње награде, као и годишње похвале СНП-а.
Делегација СНП-а јуче је на четири градска гробља положила цвијеће на споменике најпознатијим члановима СНП-а који су дали велики допринос грађењу његове богате историје.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *