Види Огњеновић награда Кочићево перо

Књижевници Види Огњеновић данас је уручена угледна награда Кочићево перо за 2011. годину, коју додјељује Задужбина „Петар Кочић Бања Лука-Београд“, за роман „Посматрач птица“. Ово признање додјељује се "за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост лепоти Кочићеве мисли и речи". Награду Види Огњеновић додијелио је жири у саставу Миљенко Јерговић, Младен Весковић и Никола […]

среда, децембар 28, 2011 / 18:28

Књижевници Види Огњеновић данас је уручена угледна награда Кочићево перо за 2011. годину, коју додјељује Задужбина „Петар Кочић Бања Лука-Београд“, за роман „Посматрач птица“.

Ово признање додјељује се "за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост лепоти Кочићеве мисли и речи".

Награду Види Огњеновић додијелио је жири у саставу Миљенко Јерговић, Младен Весковић и Никола Вуколић, директор Задужбине.

Огњеновићева је, примајући награду, рекла да воли награде које носе име писца јер је то један начин продужавања контакта у литератури.

"Између тог писца и добитника награде обично се учитава и уписује извесна магична линија књижевне сродности што доживљавам као неки лирски покушај да се заустави време", рекла је она.

Прије уручења награде прочитано је писмо предсједника Републике Српске Милорада Додика у коме се честита Види Огњеновић на њеном досадашњем раду и доприносу високим достигнућима савремене књижевности.

Члан жирија Весковић навео је да Вида Огњеновић романом "Посматрач птица" у издању "Архипелага" "потврдила своје повјерење у причу, коју је овога пута преиспитивала и надограђивала кроз причање о наратору, али је није негирала у својој и бити и интегралности значења, а то је преношење искуства".

Миљенко Јерковић назвао је Виду Огњеновић "једну од моћних жена из оних времена када би се чинило да се српска култура налази пред пропашћу" и упоредио ју је са Исидором Секулић која је "преко својих леђа претурила више револуција, друшвених катаклизми и социјалним промјена и увијек је покушавала увести неки ред и пристојност, вјерујући да су ред и пристојност оно што једну културу може одбранити од пропасти".

"Поступајући тако, инсистирајући на реду и пристојности, обе су написале неке важне и незаобилазне књиге српске књижевности и биле на понос српскоме језику", навео је он.

Предсједник жирија Никола Вуколић рекао је да Вида Огњеновић представља "једно од најзначајнијих имена нашег културног простора" и са подједнаким успијехом се бави литературом, позориштем, есејистиком.

Он је навео да роман "Посматрач птица" представља "једно од најбољих дјела ове ауторице која, аналитична и критична, није имала ‘бијелих мрља’ у својој стваралачкој биографији". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *