Види Огњеновић награда „Кочићево перо”

Књижевници Види Огњеновић додијељена је награда „Кочићево перо” за роман „Посматрач птица”, саопштила је издавачка кућа „Архипелаг”. Одлуку о додијели награде „Кочићево перо” Огњеновићевој за „висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи” једногласно је донио жири који је радио у саставу: Миљенко Јерговић, Младен Весковић и Никола Вуколић (предсједник). Жири […]

уторак, децембар 13, 2011 / 12:02

Књижевници Види Огњеновић додијељена је награда „Кочићево перо” за роман „Посматрач птица”, саопштила је издавачка кућа „Архипелаг”.

Одлуку о додијели награде „Кочићево перо” Огњеновићевој за „висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи” једногласно је донио жири који је радио у саставу: Миљенко Јерговић, Младен Весковић и Никола Вуколић (предсједник).

Жири је у образложењу нагласио да „ауторка са искреним дивљењем посматра наступ свог јунака који је, такође, неуморни посматрач времена и људи, свог ближег и даљег окружења, коментатор, духовити козер, уметник, чаробњак приче, шармер, забављач и резонер”.

Чланови жирија посебно су скренули пажњу на снагу и уверљивост приповиједања у роману „Посматрач птица”, који је „Архипелаг” објавио у два издања.

„Књига се чита у једном даху. Она је занимљива, психолошки и композиционо избалансирана, писана култивисаним стилом писца који осећа реч, а поврх тога познаје и тајне заната. Са посебном сугестивношћу Огњеновић описује страдање, страх, оскудицу, општу атмосферу окупираног Београда у току Другог светског рата, грозничаву борбу за голо преживљавање у окружењу свеопште погибије”, сматра жири.

Награда „Кочићево перо”, коју додјељује Задужбина „Петар Кочић” из Бање Луке и Београда, биће уручена Види Огњеновић крајем децембра у Београду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *