Ветеринарска инспекција: 274 контроле, 37 неправилности

Републичка ветеринарска инспекција је за протеклих девет мјесеци у области производње и промета сировина и хране животињског поријекла извршила 274 контроле и у 37 случајева утврдила неправилности, изјавила је Срни главни републички ветеринарски инспектор Љиљана Гојић. Наложено је уништавање 141 килограм намирница животињског поријекла, а узроци неисправности најчешће су били недостатци приликом обиљежавања да је […]

субота, октобар 6, 2012 / 09:49

Републичка ветеринарска инспекција је за протеклих девет мјесеци у области производње и промета сировина и хране животињског поријекла извршила 274 контроле и у 37 случајева утврдила неправилности, изјавила је Срни главни републички ветеринарски инспектор Љиљана Гојић.

Наложено је уништавање 141 килограм намирница животињског поријекла, а узроци неисправности најчешће су били недостатци приликом обиљежавања да је извршен обавезни ветеринарски преглед као и промјене органолептичких особина које настају због неадекватног чувања приликом складиштења и дистрибуције, као и непридржавања правила добре произвођачке и хигијенске праксе.

Предмет инспекцијског надзора били су објекти за клање и обраду стоке, објекти за прераду и промет хране животињског поријекла, као и сировине и производи из увоза у поступку истовара, складиштења и даље дистрибуције.

Гојићева каже да је посебан акценат у овој области стављен на доношење програма самоконтроле код произвођаћа, односно на Хасап (ХАЦЦП) систем као међународни стандард за производњу безбједне хране.

Ветеринарски инспектори су за девет мјесеци обавили укупно 922 контроле и у 144 случаја утврдила разне неправилности.

"С циљем отклањања неправилноси инспектори су изрекли 132 управне мјере, издали 25 прекршајних налога у вриједности од 76.000 КМ и поднијели двије прекршајне пријаве", навела је Гојићева.

Она истиче да су током године интензивиране активности на усклађивању процедура ветеринарске инспекције са европским захтјевима, због испуњавања услова за извоз производа животињског поријекла на тржиште ЕУ чији члан идуће године постаје Хрватска.

Као припрема за долазак инспекцијске мисије канцеларије Европске комисије за храну и ветеринарство /ФВО/ ветеринарски инспектори контролисали су објекте произвођаћа који извозе у Хрватску, а на основу извјештаја ФВО инспектора донесен је Акциони план за отклањање уочених неправилности.

Овај план, према ријечима Гојићеве, предвиђа доношење недостајуће легислативе, првенствено "хигијенског пакета" што је основа за успостављање стандарда у области производње хране и усклађивање пословања субјеката који се баве храном животињског и биљног поријекла.

Највише контрола у протеклих девет мјесеци осам ветеринарских инспектора у Републици Српској извршили су у области заразних болести и зооноза, а од 234 контроле у овој области у 30 случајева су утврђене неправилности.

Гојићева каже да су у случајевима појаве спорадичних болести предузимане мјере с циљем сузбијања бјеснила, трихинелозе, паратуберкулозе, америчке трулежи пчелињег легла, ензоотске леукозе и кокцидиозе..

Он наглашава важност надзора над провођењем мјера за сузбијање бруцелозе код ситних и крупних папкара, путем вакцинације и дијагностике болести, те уклањања позитивних реактора.

"Провођењем масовне вакцинације у вези са контролом бруцелозе у Републици Српској болест је стављења под контролу, чиме је дошло до смањења броја позитивних реактора и као крајњи резултат до смањења броја обољелих људи", истиче главни ветринарски инспектор Српске.

Према њеним ријечима, значајан број контрола извршен је у области производње и промета ветеринарских лијекова, гдје су од 166 контрола у 34 случаја утврђене неправилности.

У протеклих девет мјесеци извршена је контрола у свих 16 веледрогерија које врше промет лијекова на велико и мало, а утврђене неправилности односиле су се на прометовање ветеринарских лијекова који се издају на рецепт преко неветеринарских организација, а у неким случајевима је утврђена продаја физичким лицима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *