Веритас доставио нове чињенице против Готовине

Документационо-информативни центар „Веритас“ данас је Хашком тужилаштву упутио иницијативу за подношење захтјева за преиспитивање правоснажне пресуде у предмету Готовина и други. "Веритас" је за ову иницијативу добио писану подршку Тужилаштва за ратне злочине и Националног савјета за сарадњу са Хашким трибуналом Србије, наводи ова организација, и додаје, да се по правоснажности пресуде у том предмету, […]

среда, јун 12, 2013 / 23:37

Документационо-информативни центар „Веритас“ данас је Хашком тужилаштву упутио иницијативу за подношење захтјева за преиспитивање правоснажне пресуде у предмету Готовина и други.

"Веритас" је за ову иницијативу добио писану подршку Тужилаштва за ратне злочине и Националног савјета за сарадњу са Хашким трибуналом Србије, наводи ова организација, и додаје, да се по правоснажности пресуде у том предмету, којом су хрватски генерали ослобођени оптужби, дошло до нових чињеница.

Наиме, утврђени број ексхумираних посмртних остатака из групних гробница Света Маре у Шибенику и Градског гробља у Задру, са до сада потврђеним прелиминарним и коначним идентификацијама, представља нову чињеницу која није била позната Хашком тужилаштву у вријеме поступка пред Претресним и Жалбеним вијећем и која "ни уз дужну ревност" није могла бити откривена а која би, да је била доказана, могла бити одлучујући фактор приликом доношења одлука обају вијећа, наводи "Веритас". Указано је да су у организацији Управе за заробљене и нестале при Министарству за питања бораца Хрватске, у присутности представника Комисије за нестала лица Србије у својству посматрача, ексхумирани посмртних остатака Срба, убијених у акцији Олуја, са локација Света Маре у Шибенику и Градско гробље у Задру. С ових локација укупно је ексхумирано 87 посмртних остатака, међу којима је најмање 55 цивила, од којих је најмање 15 жена. Прије групних, са ових локација ексхумирана су и 23 тијела по појединачним захтјевима породица жртава, што даје број од 110 укупно ексхумираних посмртних остатака који су били покопани на те двије локације, од којих је, што прелиминарно што коначно, идентификовано 60 лица, просјечне старости преко 62 године, међу којима је најмање 41 цивил, од којих је 16 жена. Упоређивањем прелиминарно и коначно идентификованих лица међу ексхумираним посмртним остацима са поменутих локација са пресудама Претресног и Жалбеног вијећа Трибунала, произлази да су извођени докази само у односу на два лица, чији су посмртни остаци били покопани на Градском гробљу у Задру.

Веритас подсјећа да је у том предмету Претресно вијеће једногласно закључило да су двојица, од тројице оптужених генерала, Анте Готовина и Младен Маркач, били учесници удруженог злочиначког подухвата, чија је заједничка сврха трајно уклањање српских цивила из Крајине силом или пријетњом силом, те их осудило на 24, односно 18 година затвора. Такав закључак Претресно вијеће је донијело цијенећи доказе у цјелини као што су транскрипти са састанка хрватског руководства на Брионима, противправно и неселективно гранатирање насељених мјеста, бројне појединачне злочине над српским становништвом, отворени говор мржње тадашњег предсједника Хрватске, те увођење дискриминаторних мјера ради спречавања повратка српског становништва у Хрватску. За противправно и неселективно гранатирање насељених мјеста, Претресно вијеће је прихватило као стандард да су противправни сви удари који падају на удаљености већој од 200 метара од легалног војног циља. Жалбено вијеће је цијели случај свело на оцјену "правила 200 м", те закључило да за "тај ригидни стандард" није било довољно доказа у предмету и, по логици "нема доказа за противправно гранатирање, нема ни удруженог злочиначког подухвата" и ослободило оптужене генерале по свим тачкама оптужбе, наводи Веритас.

У акцији Олуја, према подацима Веритаса, смртно је страдало 1.886 лица српске националности, међу којима 1.196 цивила, од чега 540 жена, од којих је до сада сахрањено 891 лице, док се 943 још води међу несталима. На подручју сектора Југ и Сјевер, почев од 2001. године, до сада је ексхумирано 1.011 тијела, од којих је до сада 666 идентификовано. На подручју сектора Југ у Олуји, што је и био предмет суђења, према подацима Веритаса, смртно је страдало 1.041 Срба, међу којима 671 цивил, од чега 290 жена, од којих је до сада сахрањено 606 лица, док се 435 још води међу несталима. На подручју сектора Југ, почев од 2001. године, до сада је ексхумирано 663 тијела (Книн 301, Грачац 154, Кореница 27, Госпић – Житник 49, Шибеник 44, Задар 66 и 22 са појединачних локација), од којих је до сада 455 идентификовано.

Веритас очекује да ће Хашко тужилаштво размотрити ту иницијативу, коју подржавају и Тужилаштво за ратне злочине и Национални савјет и да ће надлежном судском вијећу поднијети захтјев за преиспитивање правоснажне пресуде у предмету Готовина и други, саопштио је Веритас.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *