Вехабије у Теслићу

У селу Каменица у општини Теслић евидентно је присуство „лица која својим изгледом и начином облачења подсјећају на присталице вехабијског покрета“, потврђено је Срни у Полицији Републике Српске. Из Полиције РС наводе да су припадници Сипе током 2010. године на подручју села Каменица вршили претресе на више локација, те одузели већу количину носача слике и […]

петак, април 29, 2011 / 11:40

У селу Каменица у општини Теслић евидентно је присуство „лица која својим изгледом и начином облачења подсјећају на присталице вехабијског покрета“, потврђено је Срни у Полицији Републике Српске.

Из Полиције РС наводе да су припадници Сипе током 2010. године на подручју села Каменица вршили претресе на више локација, те одузели већу количину носача слике и звука, као и неколико рачунара.

Срна из полицијских извора незванично сазнаје да вехабије у Каменици сију страх и међу домаћим муслиманима који су грађански оријентисани и праве проблеме током обављања вјерских обреда у џамији, и то највише петком.

"Имају веома чврсте родбинске, пријатељске и друге везе са припадницима вехабијског покрета из федералних мјеста Жељезно Поље, Шерићи и Ораховица", наводи исти извор.

Међутим, у Полицији Српске званично наводе да према њиховим процјенама та лица не представљају пријетњу по локално становништво.

Припадници Сипе и Полицијске станице Теслић по наредби суда и тужилаштава у више наврата током прошле године претресли су неколико локација на овом подручју и одузели веће количине експлозива, оружја и пропагандног материјала.

Сазнања Срне да се на обронцима Вучије планине проводи војна обука припадника вехабијског покрета са подручја општина Теслић у Републици Српској и Зеница и Травник у Федерацији БиХ ни у Полицији РС нити у Министарству унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона нису могли званично да потврде с обзиром да, како су навели, не располажу таквим подацима.

У току прошле године забиљежено је неколико окупљања вехабија на Вучијој планини која се налази на граници ове три општине, а која они називају "играма", речено је Срни у полицијским изворима.

Каменица се почела помињати након што је прошле године објављен списак са именима 300 држављана БиХ, углавном Бошњака, који се доводе у везу са тероризмом, а на којем се нашао и мјештанин овог теслићког насеља Расим Чамо, који живи у Америци.

Ријеч је о мјесту које се налази у пограничном дијелу општине Теслић и села Копице и општини Маглај (Федерација БиХ). У овом селу, у којем су свим објекти и инфраструктура обновљени, живи око 1 500 Бошњака. Становништво је због географског положаја села углавном окренуто федералним општинама Маглај и Зеница, али нема посебне контроле кретања у том пограничном дијелу.

"МУП Зеничко-добојског кантона не врши посебну контролу кретања у било којем дијелу кантона, већ предузима мјере на осигурању слободе кретања на подручју цијелог кантона", наводи се у одговору Срни на питање да ли кантонални МУП врши редовну контролу кретања у пограничном дијелу са Републиком Српском.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *