Вечерас је Ноћ Музеја

Све је спремно за ОСМО издање Европске Ноћи Музеја у организацији Музеја савремене умјетности Републике Српске, које ће се одржати вечерас. Програм за овогодишњу Ноћ Музеја :   -Изложба: „MOГУ БИTИ ГAДНO СTРПЉИВ(A)/ I Can Be Outrageously Patient ; – Концерт поп бенда JINX, на платоу испред Музеја савремене умјетности, – ДЈ сет- Woody Програм […]

субота, мај 18, 2013 / 05:47

Све је спремно за ОСМО издање Европске Ноћи Музеја у организацији Музеја савремене умјетности Републике Српске, које ће се одржати вечерас.

Програм за овогодишњу Ноћ Музеја :

 

-Изложба: „MOГУ БИTИ ГAДНO СTРПЉИВ(A)/ I Can Be Outrageously Patient ;

– Концерт поп бенда JINX, на платоу испред Музеја савремене умјетности,

– ДЈ сет- Woody

Програм почиње око 21 час , а трајаће до 1 сат послије поноћи

 

Селектор изложбе MOГУ БИTИ ГAДНO СTРПЉИВ(A)/ I Can Be Outrageously Patient је др Предраг Терзић, теоретичар уметности и медија, а умјeтници kojи су прeдстaвљeни нa излoжби су: Бoрjaнa Mрђa, Ирeнa Слaдoje, Виктoриja Бaндa, Mилa Пaнић, Рaдeнкo Mилaк, Mлaдeн Mиљaнoвић, Слoбoдaн Видoвић, Игoр Бoшњaк, групa TAЧKA (Mлaдeн Бундaлo, Нeмaњa Чaђo, Дajaн Шпирић, Дрaгaн Инђић), Mиoдрaг Maнojлoвић, Бojaн Стeвaнић, Нeнaд Maлeшeвић и Mирoслaв Стaкић.

 

И осмо издање Ноћи Музеја подразумијева да ће се цјелокупан програм МСУРС- , као и лого ове институције наћи на званичној интернет презентацији , плакату и позивницима, раме уз раме са европским институцијама културе.

 

Европска ноћ музеја, под покровитељством Вијећа Европе и UNESCО-а од 2011. године године уско повезана са Интернационалним даном музеја (18. мај ) установљеним од стране ICOM-а (the International Councile of Museums), који је увијек фокусиран на различиту музејску тему.

 

Овогодишња тема Међународног дана музеја је „Музеји (: памћење+креативност) = социјане промјене“ упућује на богатство нашег историјског насљеђа које чувају музеји те неопходности помирења своје традиционалне мисије са креативности с циљем развоја и трансформације како публике тако и друштва.

Mеђународни дан музеја се обиљезава од 1977. године, како би се скренула пазња јавности на знацај музеја и њихову улогу у развоју друства. На овај дан, музеји који уцествују у његовом обиљезавању указују на проблеме који се тицу свих културних организација. Међународни дан музеја је и изванредна прилика за музејске професионалце да се сусретну са посјетиоцима.

 

У оквиру прошлогодишње Ноћи Музеја 2012, учествовало је близу 4000 европских институција ,а појединачни програми и активности европских институција културе , привукле су преко 2 милиона посјетиоца.

 

Ноћ Музеја финансијски је подржало Град Бањалука,Министарство просвјете и културе, и другу годину уз нас је и Бањалучка пивара.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *