Вашингтон апелује на Турску и Француску

Погоршање односа између Француске и Турске, двије водеће земље чланице НАТО-а, изазвало је забринутост у Вашингтону, који апелује на своје савезнике да ријеше међусобне неспоразуме око геноцида над Јерменима. „Ми желимо да видимо добре односе између Француске и Турске и надамо да оне могу ријешити међусобне неспоразуме”, изјавио је високи амерички дипломата, пренијела је Агенција […]

петак, децембар 23, 2011 / 10:49

Погоршање односа између Француске и Турске, двије водеће земље чланице НАТО-а, изазвало је забринутост у Вашингтону, који апелује на своје савезнике да ријеше међусобне неспоразуме око геноцида над Јерменима.

„Ми желимо да видимо добре односе између Француске и Турске и надамо да оне могу ријешити међусобне неспоразуме”, изјавио је високи амерички дипломата, пренијела је Агенција Франс прес.

После одлуке доњег дома француског парламента да усвоји закон којим ће се кажњавати они који демантују постојање геноцида над Јерменима, који је извршен 1915. године у вријеме распада Отоманске империје, Турска је повукла свог амбасадора из Париза и „замрзла” војне, политичке и економске контакте са Француском.

У Француској су изразили жаљење због оваквог развоја и апеловали на Анкару да не реагује „претјерано”.

„Турска је савезник Француске и стратешки партнер. Ми имамо много да радимо заједно”, изјавио је министар спољних послова Ален Жипе, подсјећајући на сарадњу двије земље у Авганистану, Медитерану и у кризи око Сирије.

Одлуку француског парламента је, очекивано, подржала Јерменија која скоро сто година тврди да је на просторима источне Турске убијено милион 1,5 милиона припадника тог народа и да је то био геноцид. У Турској то, међутим, упорно оповргавају.

„Усвајањем овог закона поново се потврђује да злочин против човјечности мора бити осуђен”, изјавио је јерменски министар спољних послова Едуард Налбандијан.

Спорни закон треба да усвоји и горњи дом француског парламента да би почео да се примјењује.

Геноцид над Јерменима досад је признало петнаестак земаља у свијету, поред Француске, Русија, Шведска, Канада и друге.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *