Ван Ромпујев позив за емитовање еврообвезница

Предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј позваће лидере Европске уније на самиту 8. и 9. децембра у Бриселу да постигну споразум о емитовању еврообвезница, наведено је у нацрту документа који ће бити представљен лидерима на том самиту. Ван Ромпеј ће позвати на „отварање могућности, у дугорочној перспективи, за напредовање ка емитовању заједничког дуга” у замјену […]

уторак, децембар 6, 2011 / 20:29

Предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј позваће лидере Европске уније на самиту 8. и 9. децембра у Бриселу да постигну споразум о емитовању еврообвезница, наведено је у нацрту документа који ће бити представљен лидерима на том самиту.

Ван Ромпеј ће позвати на „отварање могућности, у дугорочној перспективи, за напредовање ка емитовању заједничког дуга” у замјену за пооштравање буџетске дисциплине, указано је документу који је припремио предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, а у који је агенција АФП имала увид.

Та идеја ће вјероватно наљутити њемачку канцеларку Ангелу Меркел која се противи приједлозима за обједињавање дуга у зони евра.

Ван Ромпеј ће, према нацрту документа, указати да ће „било какви кораци” ка удруживању финансијских инструмената „морати да буду сразмјерни са јаким оквиром за буџетску дисциплину и економску конкурентност како би се избјегле пријетње по морал и повећала одговорност”.

„То би такође захтијевало појачану контролу националних буџета од стране ЕУ”, предочиће Ван Ромпеј.

Самит лидера ЕУ, који почиње вечером у четвртак, од кључног је значаја за заустављање ширења дужничке кризе која угрожава опстанак еврозоне.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *