Ваљаност пописа: непописно 50.000 Новосађана

Предсједник новосадског Друштва демографа Бранислав Ђурђев тврди да овогодишњим пописом становништа у Србији није обухваћено готово 50 000 Новосађана. Ђурђев је појаснио да се не слажу саопштени резултати пописа о броју становника Новог Сада с оним у регистру новосадског Јавног комуналног предузећа "Информатика". "Према резултатима пописа, Нови Сад има 335 701 становника, док их према […]

петак, децембар 23, 2011 / 11:36

Предсједник новосадског Друштва демографа Бранислав Ђурђев тврди да овогодишњим пописом становништа у Србији није обухваћено готово 50 000 Новосађана.

Ђурђев је појаснио да се не слажу саопштени резултати пописа о броју становника Новог Сада с оним у регистру новосадског Јавног комуналног предузећа "Информатика".

"Према резултатима пописа, Нови Сад има 335 701 становника, док их према регистру Информатике има 383 444. Разлика у броју становника Новог Сада недвосмислено указује да готово 50 000 Новосађана није пописано", рекао је он.

Он сумња и у резултате пописа из 2002. године када је ријеч о званичном броју Новосађана.

"Намеће се питање колико је био тачан и попис становника из 2002. године, јер њиме није био обухваћен велики број избјеглица које су дошле у Нови Сад", рекао је он.

Ђурђев каже да ће такви подаци утицати да демографски закључак буде да је Нови Сад "остарио град", преноси портал "Дневника".

"Кад се објаве потпуни резултати овогодишњег пописа становништва, демографски закључак ће бити да је Нови Сад стар град, јер ће разлика између рођених и умрлих бити велика", навео је Ђурђев, иначе професор географије становништва на новосадском Природно-математичком факултету .Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *