Ваистину Хигс се роди: Пронађена „Божја честица”?

Научници који раде на Великом хадронском колајдеру (Large Hadron Collider – LHC) су, према засад непотврђеним вијестима, успјели да пронађу тзв. Божју честицу. У интерном извјештају, који је процурио у јавност, наводи се да је један од детектора колајдера Европског центра за нуклеарна истраживања (CERN), недалеко од Женеве, забиљежио сигнале који би могли да укажу […]

понедељак, април 25, 2011 / 13:24

Научници који раде на Великом хадронском колајдеру (Large Hadron Collider – LHC) су, према засад непотврђеним вијестима, успјели да пронађу тзв. Божју честицу.

У интерном извјештају, који је процурио у јавност, наводи се да је један од детектора колајдера Европског центра за нуклеарна истраживања (CERN), недалеко од Женеве, забиљежио сигнале који би могли да укажу на Хигсов бозон за којим научници већ дуго трагају.

Један од главних научних циљева овог експеримента је управо доказивање постојања Хигсовог бозона, теоретске честице за коју се вјерује да је створила цјелокупни универзум након Великог праска.

Честица представља кључни дио Стандардног модела који се користи у физици да би се описао начин на који се граде честице и атоми. Физичари вјерују да проналазак Хигсовог бозона може да објасни зашто објекти имају масу.

Гласине да су научници CERN-а пронашли доказ о постојању Хигсовог бозона почеле су да круже након што је садржај једног интерног извјештаја постављен на Интернет, преноси лондонски „Телеграф”.

Научници су, међутим, одмах позвали на опрез, јер добијени резултати нису ваљано провјерени и могли би, као много пута до сада, да буду само „лажна узбуна”.

Према извјештају који се појавио на Интернету, у последњем експерименту у Великом хадронском колајдеру забиљежени су сигнали који су масом и осталим карактеристикама једнаки предвиђањима Хигса.

Неки од аспеката сигнала, међутим, не одговарају предвиђањима, па је тако брзина његовог стварања неколико пута већа од очекиване, што би, с друге стране, могло да значи да је пронађена честица о којој чак не постоје ни теорије.

Џејмс Џилис (James Gillies), званични портпарол ЦЕРН, потврдио је аутентичност извјештаја који је дјело четворо научника који раде на експерименту АТЛАС Великог хадронског колајдера.

Он је, међутим, навео да је то само један од стотине извјештаја који научници стално достављају и да је његова провјера у почетној фази.

„Превише је рано рећи да ли ту уопште има нечег. На експерименту АТЛАС ради 3.000 научника који међусобно дијеле аналитички рад”, казао је Џилис, наводећи да сваки извјештај мора да прође кроз неколико нивоа провјере прије објављивања као званичног резултата цјелокупног научног тима.  0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *