Ужичанка Бојана Даниловић све чита и пише нaопако!

Двадесетшестогодишња Бојана Даниловић из Ужица свјетски је медицински феномен, јер чита и пише наопако, а њеним случајем бави се тим америчких научника са Харварда и МИТ универзитета. Кад Бојана треба нешто да запише, она прво окрене папир за 180 степени, затим почне да пише одоздо, из доњег десног угла, налијево ка врху папира, ако жели […]

понедељак, децембар 26, 2011 / 09:52

Двадесетшестогодишња Бојана Даниловић из Ужица свјетски је медицински феномен, јер чита и пише наопако, а њеним случајем бави се тим америчких научника са Харварда и МИТ универзитета.

Кад Бојана треба нешто да запише, она прво окрене папир за 180 степени, затим почне да пише одоздо, из доњег десног угла, налијево ка врху папира, ако жели да чита новине или књигу, прво мора да их обрне, пише београдски лист “24 часа”.

Бојана, која је по струци економиста и ради у писарници Градске управе у Ужицу, види нормално све оно што би други рекли да стоји наопако.

Испитивања су показала да је њег мозак потпуно здрав и да је она особа с натпросјечном интелигенцијом.

Међутим, утврђено је да има другачије видно поље и центар за вид, него било које друго људско биће.

Бојанин мозак региструје призор потпнуо уобичајено, али слику прима другачије, обрнуто.

“Видим другачије него остали, просто речено – наопако. Мало ми је проблем да се снађем у простору, не знам где је лево, а где десно. У Бостону, где сам у два наврата била на испитивањима, прогласили су ме неуролошким феноменом, предочили су ми да сам вероватно једини човек на свету с том особином”, рекла је Бојана Даниловић.

Она је здрава и права, осим тога што све гледа из свог угла и што се слабије оријентише, остало потпуно нормално ради.

“Код мене је још од првог дана све пошло наопако. На рођењу, уместо главе, прво су из мајчиног стомака изашле моје ноге…Када радим за рачунаром, тастатура је окренута надоле, монитор обрнуто, па су ми у Америци обећали да ће ми направити посебан програм. Ипак, уложила сам напор да научим да куцам као и остатак света. Исто је када пишем СМС-ове – екран је доле, типке су горе. И телевизију гледам, сви други би рекли, са обрнутим сликама”, наводи Даниловићева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *