Узалуд повлачење из јавности, Кустурицу поново нападају

Коалиција невладиних организација Грађанска Војводина оцијенила је да је руководство Стеријиног позорја, уз помоћ редитеља Емира Кустурице, „политички злоупотребило“ тај позоришни фестивал, пошто је Кустурица на отварању – како наводе – промовисао „своје националистичке и анахроне политичке назоре“. НВО сматрају и да се културна јавност није одредила ни према новом профилу и репертоару овог – […]

уторак, мај 28, 2013 / 23:38

Коалиција невладиних организација Грађанска Војводина оцијенила је да је руководство Стеријиног позорја, уз помоћ редитеља Емира Кустурице, „политички злоупотребило“ тај позоришни фестивал, пошто је Кустурица на отварању – како наводе – промовисао „своје националистичке и анахроне политичке назоре“.

НВО сматрају и да се културна јавност није одредила ни према новом профилу и репертоару овог – како наводе – "некада угледног позоришног фестивала, који данас промовише националистички културни образац".

Обраћајући се публици у препуној дворани "Јован Ђорђевић" Српског народног позоришта (СНП), Кустурица је рекао да је било покушаја да се он не појави у тој улози.

Али, додао је, промијенила су се времена оне осовине између централних комитета, тако да се, оцијенио је, налазимо у нешто бољој ситуацији.

Наводећи имена Јакова Игњатовића, Милоша Црњанског, ђуре Јакшића, Бранка Радичевића, Вељка Петровића, Стевана Сремца, Саве Ссумановића, Борислава Михајловића Михиза, Исидоре Секулић, Милана Коњовића, рекао је да су она била дио његове младости и свакојаког развоја.

"Каква репрезентација, и све Војвођани, са Матијом Бећковићем на резервној клупи. А кад том списку додамо Јована Стерију Поповића , комедиографа, сатиричара и министра, предлажем да ова репрезентација Војводине буде једина права и њена вјечна декларација, која не може да буде заобиђена никад и никако" , рекао је Кустурица изазивајући буру смијеха и аплауз гледалаца.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *