Утемељивачи: Смијенићемо Босића

“Oвакав СДС не треба никоме и око тога не треба гајити илузије, а ерозија која је настала доласком Биљане Плавшић, која се ‘захвалила’ Караџићу, исто као и Босић мени, наставиће се.“

понедељак, фебруар 15, 2010 / 17:56

Овим ријечима се Драган Калинић данас обратио “Сретењском сабору оснивача и утемељивача СДС“, у сали хотела “Видовић“ у Бањој Луци.

Према Калинићевим ријечима, Босић који је био обећао да ће Шаровићу или њему уступити мјесто када се врате и то није испоштовао.

“Поставио је посебне критеријуме за мене, да бих остао у странци“, каже бивши предсједник СДС и додаје, “рекао ми је да им није јасно какав је то мој политички програм. Па какав је политички програм оног Стевандића, што сам га сретао са шеширом у ‘јога пози’ у хотелу Босна, или оног љепотана Говедарице који је побјегао са фронта?“, у оштром тону се питао Калинић, и прије него што је сабор донио закључке поручио: “Ко ме прогласио политичким мртвацем, грдно се вара“

Затим је Мирко Стојчиновић, који је заједно са Божидаром Вучуревићем предсједавао трочасовним скупом “утемељивача и оснивача“, саопштио и на својеврсно гласање ставио закључак да се за десет дана сазове ванредна Скупштина СДС на којој би били смијењени Младен Босић и Предраг Ковач и у којој утемељивачи морају одиграти значајну улогу; да се што прије изабере тим који ће направити програм; да се у СДС врате сви они који су протеклом периоду због разочарења или неког другог разлога напустили странку.

Aвангарда из деведесетих

Новинари, фотографи и камермани су се чекајући поред улаза у хотел “Видовић“, јуче око 14 часова, питали кога да снимају, или кога и шта да питају, не могавши препознати те, који ће мало касније горе у сали приповиједати како они поставише камен темељац Српске демократске странке.

Нешто касније, у сали хотела, први око којег су се сакупили микрофони и објективи је био Божидар Вучуревић, са чланском картом СДС број 1., како се и сам похвалио.

Но, највеће интересовање је изазвао долазак Драгана Калинића, а док је поменути давао изјаве о ономе о чему ће касније говорити, “из масе“ присутних СДС-оваца се могло чути: “Када ће Босић скупити оволико новинара?“.

“Браћо из авангарде деведесетих“, почео је Вучуревић са говорнице отварајући скуп. Рјечито и епски, како умије, говорио је о тешким почецима странке, па се између рецитовања, емоција, историје странке и народа, могло чути како је на скупу присутно и 15 оних који су 14.07.1990. године ставили потпис на оснивање странке.

“Ко ће мене истјерати из моје странке. Нисам ја био у њиховој странци, већ они у мојој“, зборио је Вучуревић о Младену Босићу и садашњем руководству СДС, закључивши како су у случају СДС “дјеца појела револуцију“. Тада се десио и први аплауз.

Мирко Стојчиновић, некадашњи предсједник СО Добој, причао је о ситуацији у овом граду, гдје како каже “од садашњих СДС-оваца, нема ни једног, а да не прима барем двије буџетске плате“. Тврдио је и како садшњег начелника, који је из редова СДС, занимају само буџетска средства, и да то није “њихов“ начелник.

Стојчиновић је први поменуо и закључке које ће јучерашњи сабор на крају донијети.

У наставку сједнице редали су се говорници (Миле Гајић, Миливоје Чабаркапа, Миладин Илић и други), свак са својом причом, специфичном за мјесто из којег долази. Стојчиновић је многе пожуривао да не говоре своје биографије, већ да предложе закључке па су неки прозвали Калинића да их “он поведе“.

Бивши предсједник СДС је пред крај и сам приступио говорници. Поред онога што можете прочитати у јуче објављеној вијести, рекао је да сабор има моралну снагу јер га чине људи који се нису окористили о СДС. Помињао је и успјехе странке на изборима у вријеме док је он био предсједник и неуспјехе исте, за Босићевог времена.

“И поред свега, сав напор сам спреман да уложим у помирење, али ево нико од њих није дошао, нити је Босић некога послао“, каже Калинић.“Морамо да играмо оштро и само радикалним потезима можемо довести до промјена у СДС, јер ова дружина ће убрзо бити слабија и од Михајлице и од Чавића“, завршио је некадашњи предсједник НСРС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *