Ускоро Евроазија са позитивним странама СССР

Руски лидери рекли су данас да ће нова Евроазијска унија, коју Москва жели да формира, бити изграђена на најбољим вриједностима Совјетског Савеза. Владимир Путин, који планира да тражи трећи мандат на мјесту предсједника на изборима у марту 2012. године, изнио је своју визију прошлог мјесеца за ово ново тијело, које ће се заснивати на постојећој […]

четвртак, новембар 17, 2011 / 18:57

Руски лидери рекли су данас да ће нова Евроазијска унија, коју Москва жели да формира, бити изграђена на најбољим вриједностима Совјетског Савеза.

Владимир Путин, који планира да тражи трећи мандат на мјесту предсједника на изборима у марту 2012. године, изнио је своју визију прошлог мјесеца за ово ново тијело, које ће се заснивати на постојећој царинској унији са Бјелорусијом и Казахстаном.

Обраћајући се руским прензионерима и ветеранима Другог свјетског рата у Кремљу уочи парламентарних избора који ће услиједити за наредне двије седмице, руски предсједник Дмитриј Медведев и премијер Владимир Путин изразили су носталгију због прошлих времена.

"То је било веома тешко и тужно вријеме када је дошло до распада СССР-а. Желимо сада да се ујединимо на новој основи и сигуран сам да ћемо у томе успјети", рекао је Медведев.

Медведев, који планира да се повуче са мјеста предсједника и преузме мјесто премијера, рекао је да је СССР успио у стварању "совјетског народа" од многих различитих националности.

"Нисам могао сањати ни у најгорем кошмару оно што се догодило након распада СССР-а", рекао је Медведев.

Он је додао да је тај модел функционисао и да је ријеч о апсолутно легитимном циљу.

"Ту нема идеолошких боја, то је само средство опстанка једне гигантске нације на огромној територији", каже Медведев.

Он је додао да не треба бјежати од идеје етничког јединства. "Ми смо сви различити, али имамо заједничке вриједности и жељу да живимо у једној великој држави", истакао је Медведев.

Он је додао да је важно за сваку државу која жели да се прикључи Царинској унији, Заједничком економском простору и у будућности Евроазијској унији да начини тај корак свјесно тако да нико не може да каже касније да су они ту натјерани или заведени.

Медведев и Путин угостиће предсједнике Бјелорусије и Казахстана, Нурсултана Назарбајева и Александра Лукашенка у Москви у петак. Они ће разговарати о даљим интеграцијама у Евроазијску унију.

Критичари кажу да је циљ овог руског уједињења обнова совјетског царства, лична амбиција Путина, бившег агента КГБ који је за пропаст СССР-а рекао да је то "највећа геополитичка катастрофа 20. вијека".

Путин је рекао раније да овај потез не представља покушај злоуптребе носталгије међу старијим генерацијама, већ да је ријеч о чисто економским циљевима по угледу на ЕУ.

Већина Руса има позивине успомене на СССР током 1970-тих и 80-тих због стабилности и високих социјалних стандарда који су нестали након распада 1991. године. 0 КОМЕНТАРА

 1. Совјетско царство није никада постојало , само Руско царство на чијој територији је настао СССР , па Руссија може само да обнавља Руско царство .
  САмо имам критику Што није ЗИНУО овај змај са слике , РЕПУБЛИКА СРПСКА је за Евроазијску унију ,ако је федерација за ЕУ , па шта да се ради путеви нам се раздвајају , сретан пут поздравите Аустроугаре и надам се да ће вам се и Турци придружжити и сви сретни и задовољни , свак на свом , извините што смо вас ослобађали ,опс освајали .

 2. „Dana 17. rujna 1973., Rimski je klub objavio posebno i strogo povjerljivo izvješće pod nazivom „Regionalizacijski i prilagodbeni model globalnoga svjetskoga sustava,“ koji je upućen vodećoj eliti na provedbu. Ovaj dokument otkriva kako je Klub podijelio svijet na deset političko-gospodarskih regija, koje naziva „kraljevstvima“ – naziv je to koji se upravo zastrašujuće podudara s terminologijom korištenom u Knjizi Otkrivenja, poglavlje 13,1-2. Godine 1974., autori toga izvješća, Mihajlo Mesarović i Edward Pestel, objavili su svoja otkrića u knjizi pod nazivom Čovječanstvo na prekretnici. Međutim, u toj je knjizi, namijenjenoj širokom čitateljstvu, riječ „kraljevstvo“ izostavljena“

 3. У једном свом раду из 1993. године Брежински је предложио стварање Еуразијске уније (у ствари поновио своје раније приједлоге) при чему је анализирао неколико држава које би могле преузети улогу лидера те уније. Закључио је да би било најбое када би то прихватила Русија, под условом да се одрекне своје империјалне „совјетске“ амбиције. Побројао и државе које би ушле у ту унију. У истом раду је напоменуо да ће требати неколико деценија да се ситуација на Балкану „среди“…

 4. Да, за Хантингтона сам чуо, као и за Збигњева БЖЕЖИНСКОГ, али ми је тај „Брежински“ нови лик…:D
  Мислио сам да си направио типфелер, иако сви знамо колико су слово „Р“ и слово „Ж“ далеко једно од другог на тастатури, али видим да и сад ниси свјестан свог незнања…;)

 5. Стварно бато, без и најмање намјере за јефтиним препуцавањем, на прву помислих да се ради о неком Русу за кога нисам чуо. Знам да је Дугин водећи живи геополитичар Русије и савјетник Путина по тим питањима, али обзиром на тему оснивања Евроазије, то никако нисам могао повезати са овим сатанским копиланом из Пољске!
  Сматрам да у двадесетом вијеку (изузмемо ли хрватске усташе), Сотона није окотио већег мрзиоца и сатрапа свога словенског племена од овог Збигњева, па ми идеја „рејуниона“ руског царства није баш ишла уз „лик и дјело“ Бжежинског.
  О нашим књижарима – издавачима а још више о преводиоцима и новинарима, њиховој начитаности, општем знању, култури и компетентности стварно не треба трошити ријечи…
  Позззз…:D;)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *