Упућен позив странкама ради договора о мандатару

Из Кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојше Радмановића данас је упућен позив за 13 странака заступљених у Представничком дому Паралментарне скупштине БиХ на консултације о кандидату за мандатара новог сазива Савјета министара БиХ, које би требало да буду одржане 2. и 3. јуна. "Превиђено је да првог дана, у четвртак, 2. јуна, у консултацијама учествује седам […]

среда, мај 25, 2011 / 15:30

Из Кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојше Радмановића данас је упућен позив за 13 странака заступљених у Представничком дому Паралментарне скупштине БиХ на консултације о кандидату за мандатара новог сазива Савјета министара БиХ, које би требало да буду одржане 2. и 3. јуна.

"Превиђено је да првог дана, у четвртак, 2. јуна, у консултацијама учествује седам странка и то: Странка за бољу будућност БиХ, Партија демократског прогреса, Хрватска странка права, Демократска народна заједница, Демократски народни савез, Народна странка `Радом за бољитак` и, као посљедњи, Савез независних социјалдемократа", потврдио је Срни Радмановићев савјетник Ђорђе Латиновић.

Другог дана у петак, 3. јуна, консултације ће почети са Хрватском демократском заједницом /ХДЗ/ 1990, а слиједе Српска демократска странка, ХДЗ БиХ, Странка демократске акције, Странка за БиХ и Социјалдемократска партија БиХ.

Латиновић је објаснио да до консултација није могло доћи раније због немогућности да буду усклађене обавезе чланова Предсједништва БиХ и других учесника у овом процесу.

"Ово може да значи на одређени начин пробијање термина, али није толико страшно с обзиром колико већ каснимо у овом процесу", истакао је он.

Латиновић је навео да ће након консултација, Централној изборној комисији БиХ и Сипи, на посебно предвиђеном формулару, бити достављена имена кандидата за мандатара за нови сазив Савјета министара БиХ на провјеру.

"Своје мишљење да ли кандидати задовољавају све законске услове да обављају ту функцију, ЦИК и Сипа треба да доставе Предсједништву БиХ најкасније за седам дана, након чега ће бити одржана сједница Предсједништва БиХ са само једном тачком дневног реда – избор мандатара за сазив Савјета министара БиХ", појаснио је Латиновић.

Према његовим ријечима, чланови Предсједништва БиХ гласају по преференцијалном систему и кандидат са највише освојених бодова биће достављен као приједлог Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ на потврђивање.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *