Унковић: Фондација Ружа ће помоћи даровитим ауторима

Предсједник Управног одбора Фондације за подршку умјетницима „Ружа“ Миливоје Унковић истиче да је сврха оснивања Фондације покушај укључивања у културолошке токове Републике Српске и помоћ даровитим ауторима у афирмацији и организацији њихових пројеката. Унковић је прецизирао Срни да ће, осим учешћа у суфинансирању трошкова из области ликовних, музичких, сценских и филмских умјетности, нових медија и […]

недеља, октобар 21, 2012 / 08:30

Предсједник Управног одбора Фондације за подршку умјетницима „Ружа“ Миливоје Унковић истиче да је сврха оснивања Фондације покушај укључивања у културолошке токове Републике Српске и помоћ даровитим ауторима у афирмацији и организацији њихових пројеката.

Унковић је прецизирао Срни да ће, осим учешћа у суфинансирању трошкова из области ликовних, музичких, сценских и филмских умјетности, нових медија и књижевности, Фондација "Ружа" посебну пажњу посветити побољшању законских могућности из области културних дјелатности и подизању друштвене и политичке свијести о значају и улози културе и умјетника у друштву.

Фондација ће пажњу посветити младим талентима, путем стипендирања њиховог студија, промоцији завршних дипломских испита – изложбама, концертима, дипломским филмовима, објављивању књига – и тиме олакшати пут и укључивање у савремене културне токове на домаћој и међународној сцени.

"Свјесни смо да ниједна фондација није успјела да ријеши све проблеме који прате културу. Њихова суштина јесте да учествују и помогну одређене сегменте културе, тамо гдје недостају средства или је видљив `недостатак слуха`, а ријеч је о стваралаштву које завређује поштовање и подршку", рекао је Унковић.

Он наглашава да је рад и успјешност сваке фондације уско повезан са укупним "слухом" друштва за културу и скреће пажњу на лошу структуру административних и законских рјешења, која су често камен спотицања у развоју институција културе, па на том плану има пуно тога да се усклади са животом и објективним потребама.

Унковић истиче да умјетници дијеле судбину друштва у цјелини и наводи низ проблема са којима се суочавају – рјешавање статуса самосталног умјетника, простор за атеље, пензионо и здравствено осигурање и низ других социјалних проблема…

"Ако томе додамо нерегулисано тржиште умјетничких дјела и заштиту ауторских права, онда је јасно да умјетници тешко налазе простор за организован и креативан стваралачки процес. Без обзира колико је умјетничко стваралаштво индивидуални чин аутора као појединца, ако његово дјело досеже ону границу креативно значајних дјела, онда та дјела и аутор морају бити наша заједничка брига, јер та дјела подлијежу статусу нашег националног и друштвеног добра од посебног интереса", нагласио је Унковић.

Он је појаснио да ће Фондација "Ружа", којом управља девет чланова Управног одбора и у коме су заступљене све области умјетности, одлуке доносити демократским системом, већином гласова, да ће рад бити у потпуности транспарентан, а принципи дјеловања дефинисани су Статутом.

Према његовим ријечима, основни критеријум у избору пројеката за финансирање је врхунско стваралаштво.

"Када је ријеч о младим и перспективним талентима, онда је то наше убјеђење у њихове предиспозиције и мјерљиви елементи њихове спремности да истрају на свом путу. Сходно нашим могућностима, покушаћемо да саучествујемо или у потпуности финансирамо најзначајније и најкреативније манифестације и пројекте", појаснио је Унковић.

Он је прецизирао да је циљ Фондације да, без било каквих бирократских баријера, испоштује и подржи најбоље и најперспективније ауторе и пројекте у потпуном постмодернистичком духу, поштујући сву индивидуалну специфичност аутора, без протежирања једне поетике на уштрб друге.

"Ствалачки ниво јесте елитистички у култури, а он је и једини који обогаћује наш културни простор и постаје саставни дио наше баштине", рекао је Унковић.

Он је навео да се први и основни задаци Фондације тичу повећања фонда на текућем рачуну, који ће бити кључни у њиховом свеукупном дјеловању и мјерило њиховог, а и друштвеног учинка.

Унковић је најавио да ће током сљедеће седмице организовати донаторско дружење са људима и привредницима који имају сензибилитета и воље да подрже ову Фондацију, те изразио оптимизам да ће њихова мисија имати подршку и пуно оправдање оснивања Фондације.

Фондацију за подршку умјетницима "Ружа" недавно је основао Антон Касиповић, као грађанин Српске, а не као министар просвјете и културе, те приликом њеног представљања појаснио да је о овој идеји размишљао годину дана, од тренутка када је на Палама уз општинско признање добио и новчану награду од 1.000 КМ, што је искористио као основачки улог за рад ФондацијеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *