Универзитет у БЛ: Пријаве за испите бесплатне

Студенти Универзитета у Бањалуци више неће плаћати пријаве за испите, већ ће их бесплатно моћи преузети на веб страницама Универзитета, факултета и Академије умјетности, те Студентског парламента. Тако је одлучио Управни одбор Бањалучког универзитета, а студенти од данас могу да их преузму на интернету, сами одштампају и донесу на овјеру у студентске службе факултета, чиме […]

среда, октобар 17, 2012 / 20:29

Студенти Универзитета у Бањалуци више неће плаћати пријаве за испите, већ ће их бесплатно моћи преузети на веб страницама Универзитета, факултета и Академије умјетности, те Студентског парламента.

Тако је одлучио Управни одбор Бањалучког универзитета, а студенти од данас могу да их преузму на интернету, сами одштампају и донесу на овјеру у студентске службе факултета, чиме остварују право изласка на испит.

Коста Ловре, предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци, каже да су студенти веома задовољни овом одлуком јер ће коначно на својим факултетима нешто добијати и бесплатно.

"Колико год да нас је ово обрадовало, циљ је да се што прије уведе систем електронског пријављивања испита, који сада постоји на неким факултетима. Када то постигнемо задовољство ће бити потпуно", казао је Ловре.

Никола Дроњак, предсједник Уније студената РС, објаснио је да се до идеје о бесплатним пријавама дошло у сарадњи студентских представника и Ректората.
"Заједнички смо дошли до тога и могу рећи да је то одлично рјешење. Многи студенти више неће морати да губе вријеме чекајући прво да купе пријаве, неће се више дешавати да их нема у књижарама или да из једног у други крај града морају да иду само да би купили комад папира", казао је Дроњак.

Бесплатним пријавама посебно су обрадовани студенти Природно-математичког факултета јер су били приморани да их купују у књижари у кампусу, на другом крају града.
"Крајем љетног семестра још смо могли купити пријаве на факултету, а онда их је нестало и више их нису набављали. То је значило да са ПМФ-а морамо отићи до кампуса, купити пријаву и вратити се назад да је предамо у студентску службу. Сада је том бесмисленом губљењу времена коначно дошао крај", казао је један од студената ПМФ-а у Бањалуци.

Коментаришући новости које су обрадовале студенте, Миленко Станковић, декан Архитектонско-грађевинског факултета, каже да се не смије заборавити да факултети постоје због студената.

"Ми смо ту ради студената и чинимо све што је у нашој моћи да им олакшамо студије. Сада су то бесплатне пријаве, а праву ствар урадићемо када се испити на свим факултетима буду пријављивали електронским путем. Надам се да ће се и то ускоро десити", казао је Станковић.

Иначе, студенти су пријаве плаћали 0,50 КМ по комаду, а само Електротехнички и Економски, од укупно 16 факултета Универзитета у Бањалуци, имају могућност електронског пријављивања испита, које су факултети земаља у региону одавно увели.
Студенти, посебно они који не бораве у Бањалуци, са нестрпљењем очекују увођење електронских пријава на свим факултетима, али кажу да ће за то требати још доста времена.0 КОМЕНТАРА

  1. Добро, добро, ал` шта је са просјеком оцјена?! То чудо од папира се није плаћало док Министарство није одлучило да се прилаже као обавезна документација за конкурисање у просвјети. Онда су одлучили да наплаћују по 30 марака!! Што је много, много је!

    А кад би копирали индекс из којег се лако да утврдити који је просјек оцјена, онда би вратили пријаву са образложењем да није потпуна јер је потребан папир из студентске!! Безобразук и лоповлук x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *