УНИШТЕНЕ ЗАЛИХЕ МУНИЦИЈЕ ГАДАФИЈЕВИХ СНАГА

АЏДАБИЈА- НАТО снаге уништиле су главне залихе муниције, као и велики број оклопних возила у најновијим нападима на Либију, док су снаге лојалне вођи Моамеру Гадафију потиснуле побуњенике скоро до Аџдабије.  "Осим што смо елиминисали либијске изворе снабдијевања наши авиони уништили су и значајан проценат оклопних снага владе", рекао је генерал Чарлс Бучард, главнокомандујући мисије […]

недеља, април 10, 2011 / 10:10

АЏДАБИЈА- НАТО снаге уништиле су главне залихе муниције, као и велики број оклопних возила у најновијим нападима на Либију, док су снаге лојалне вођи Моамеру Гадафију потиснуле побуњенике скоро до Аџдабије.

 "Осим што смо елиминисали либијске изворе снабдијевања наши авиони уништили су и значајан проценат оклопних снага владе", рекао је генерал Чарлс Бучард, главнокомандујући мисије НАТО у Либији.         

Он је додао да је мисија заштите цивила отежана јер владине снаге користе жене и дјецу као људски штит.
        
 "Војници су примјетили тактику сакривања побуњеника иза жена и дјеце. Такво понашање крши одредбе међународног права и неће бити толерисано", рекао је Бучард.

 НАТО авиони погодили су магацине муниције источно од Триполија одакле су су снабдијевале снаге Гадафија, које су бомбардовале Мисурату, око 215 километара источно од либијске пријестонице.
        
Мјештани који су побјегли из Мисурате стигли су бродовима у Бенгази и према изјавама очевидаца у граду влада прави хаос.

Пoбуњеници су напредoвали у правцу запада, на пола пута до града Бреге, удаљеном 80 километара, прије него што су потиснути назад према Аџдабији.

Влада Гадафија саопштила је касно синоћ да су оборена два побуњеничка хеликоптера која су нарушила зону забране лета изнад Либије.

Замјеник министра спољних послова Либије Калед Каим рекао је синоћ у Триполију да су оборена два хеликоптера побуњеника у региону Бреге.

"НАТО је дозволио побуњеницима да прекрше резолуцијеу Савјета безбједности УН 1973 и употријебе борбене хеликоптере у зони забране лета изнад Либије", рекао је Каим.

 У јучерашњим нападима Гадафијевих снага на Мисурату погинуло је најмање 30 побуњеника, рекао је портпарол побуњеника, позивајући се на болничке изворе, преноси Ројтерс.

Он је додао да су Гадафијеве снаге напаале град на три локације и да је убијено најмање 30 побуњеника.

Мисурата је посљедње је упориште побуњеника у западној Либији. За Гадафијеве снаге од кључне је важности да заузму Мисурату, посебно њену луку, уколико желе да преживе дуг конфликт.

Почетком седмице УН саопштиле су да су преко Свјетског програма хране испоручили помоћ Мисурату у четвртак у храни, лијековима, а да су послати и мединциски стручњаци.
        

Послата храна биће довољна за 40 000 људи за један мјесец, наводи исти извор.

На дипломатском фронту, министри спољних послова ЕУ састаће се наредне седмице са представницима Транзиционог националног савјета упркос неслагању унутар блока о односима са овим тијелом.

Шеф спољне политике ЕУ Кетрин Ештон упутила је позив у уторак за састанак у Луксембургу, и то ће бити први сусрет либијске опозиције и ЕУ као цјелине.

У међувремену, побуњеничке снаге рекле су да ће указати дужно поштовање афричким лидерима који данас долазе у посјету Либији, истичући да неће прихватити никакав договор који укључује да Гадафи и његова породица остану на власти.

Портпарол побуњеника Мустафа Геријани рекао је да побуњеници знају шта хоће и да неће дозволити да нити Гадафи нити неко од његове породице остане на власти.

Предсједник Јужноафричке Републике Јакоб Зума и други лидери Афричке уније добили су дозволу од НАТО алијансе да се састану са Гадафијем у Триполију, као и лидерима побуњеника у Бенгазију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *