Унескова баштина: И фадо и бећарац

Унесков одбор за очување нематеријалне културне баштине одлучио је на скупу на индонежанском острву Балију да на свој попис дода кинеско луткарско позориште сенки, португалско традиционално пјевање фадо и мексичке маријаче, преноси АФП.  Након вишедневних расправа, учесници конференције додали су престижном попису 19 нових традиција, укључујући јужнокорејску технику ткања рамије, турски мјесни специјалитет кескек и […]

уторак, новембар 29, 2011 / 07:51

Унесков одбор за очување нематеријалне културне баштине одлучио је на скупу на индонежанском острву Балију да на свој попис дода кинеско луткарско позориште сенки, португалско традиционално пјевање фадо и мексичке маријаче, преноси АФП.

 Након вишедневних расправа, учесници конференције додали су престижном попису 19 нових традиција, укључујући јужнокорејску технику ткања рамије, турски мјесни специјалитет кескек и француски стил јахања.

Ту су још и кипарски импровизовани пјеснички дуел Сиатиста, Нијемо коло из Далматинске Загоре и славонски бећарац.

Унескова листа нематеријалне културне баштине сада броји више од 200 традиција.

Листа, која се проширује сваке године од 2009, има за циљ да подстакне веће поштовање за кутурну разноликост, истиче се у саопштењу Унеска.

Земље чије традиције доспију на ову репрезентативну листу добара која нису угрожена и не пријети им нестанак стичу извјесни престиж који им помаже у подстицању домаћег туризма.

Постоји, међутим, и категорија која је резервисана за традиције којима пријети нестанак и којима је неопходна посебна пажња како би биле очуване.

Овој категорији, у коју је од 2009. стављено свега 16 културних добара, недавно је придодато 9 нових традиција.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *