УН: Споразум о продаји оружја, без САД, Русије и Кине

Више од 60 држава чланица УН потписало споразум којим се регулише продаја свих врста оружја на свјетском нивоу, али међу њима нису САД, Русија и Кина. Ово је први договор те врсте, постигнут на нивоу Уједињених нација, чиме ће бити стављена под контролу продаја оружја, с тим што ће се водити рачуна о транспарентности процеса, […]

уторак, јун 4, 2013 / 08:20

Више од 60 држава чланица УН потписало споразум којим се регулише продаја свих врста оружја на свјетском нивоу, али међу њима нису САД, Русија и Кина.

Ово је први договор те врсте, постигнут на нивоу Уједињених нација, чиме ће бити стављена под контролу продаја оружја, с тим што ће се водити рачуна о транспарентности процеса, као и о заштити људских права.

Подаци показују да продаја конвенционалног оружја доноси годишњи профит од 85 милијарди долара, а споразумом ће бити обухваћена продаја тенкова, борбених возила, артиљеријског оружја великог калибра, војних летјелица, хеликоптера, бродова, ракета и ракетних носача, као и свег малог оружја.

Земље које су ратификовале споразум имаће обавезу да проверавају да ли уговори о продаји оружја не крше неки међународни ембарго, људска права, или могу да доведу до тога да терористи или припадници организованих криминалних група дођу до оружја.

Међу земљама потписницама су Велика Британија, Француска, Њемачка, Аустралија, Аргентина, Јапан, Финска, Кенија, Костарика..

Генерална скупштина УН је у априлу усвојила споразум са 154 гласа за, док су против усвајања били Сирија, Сјеверна Кореја и Иран, а Русија, Кина, Египат и Индија су били међу 23 земље које су биле уздржане.

Агенције наводе да се не очекује да Русија и Кина у скорије вријеме потпишу споразум.

Њемачки министар спољних послова Гвидо Вестервеле назвао је споразум "историјским пробојем", али је додао и да више мора да се уради на контроли продаје оружја.

Сједињене Америчке Државе, које су највећи свјетски продавац оружја и муниције, за сада нису потписале уговор, саопштивши да ће то учинити чим буде био урађен званични превод документа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *